fbpx

"Французька весна" прийшла у Франківськ: фестиваль відкрили знаковою фотовиставкою. ФОТО

Суспільство 18:05, 04.04, 2019

Сьогодні в галереї "Арт на Мур", що у франківському Бастіоні, в межах офіційного відкриття фестивалю "Французька весна" презентували фотовиставку Аделін Кейль.

КУРС писав, що у Франківську пройде третя "Французька весна". Глядачі зможуть побачити французьку моду, візуальне та сценічне мистецтво, кіно.
 
Сьогодні фестиваль французької культури в Івано-Франківську офіційно відкрили у Бастіоні. В тамтешній галереї "Арт-на-Мур" представили виставку робіт відомого французького фотографа Аделін Кейль.
 
Місце старту фестивалю "Французька весна" було вибране невипадково, підкреслив на відкритті начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. Він нагадав про талановитого французького військового архітектора Франсуа Корассіні, який на замовлення засновника міста Станіслава Потоцького збудував Станіславську фортецю. Бастіон представляє відреставровані залишки цієї фортеці. 
 
Тепершіній третій фестиваль "Французька весна" у Франківську є ще одним кроком до заснування в місті Центру французької культури, повідомив голова громадської організації "ПАРІ.if" Сергій Єрьомін. А фотомистецтво є одним із способів побачити і відчути Францію. 
 
Аделін Кейн – професійний фотограф, знімає з 13 років і на сьогодні є визнаним майстром у європейській фотографії. "18 років працюю у фотографії", – зазначила Аделін. Авторка привезла до Франківська свою нову виставку. 
 
"Подорожі  моє життя. І фотографія моє життя. Я колекціоную пейзажі", – каже фотограф.
 
Пейзажі француженки не є тими класичними картинними, "інтер’єрними" знимками, що їх представляє більшість українських фотохудожників. Це  сучасна урбаністика. Авторка пояснює, що використовує техніку колекціонування митей і укладає знимки в ансамблі. В такий спосіб у Франківську можна побачити, наприклад, Марокко та Кубу. Кожна країна  в триптиху. 
 
Фотокартини Аделін Кейн промовляють лініями та кольором. "Мені подобається обігрувати кольори і світло, різні місця",  додає фотограф. Для компонування світлин вона використовує програму, яка фіксує пейзажі впродовж тривалого часу. "Важливо зробити це, коли вони "живуть",  зазначає авторка.
 

Її роботи задумані і виконані як полотна 2х4 метри. Тоді вони відтворюють ідею  ідеальні здалеку і неправильні, майже потворні зблизька, показують непомітні, маленькі безлади світу. "Так бачиш, яке оманливе перше враження. А ще  як бачить наш мозок. Бо для того, щоби дізнатися, як є насправді, треба підійти близько",  каже авторка. І це є, на її думку, знаковим  бо все найважливіше бачиться тільки зблизька. 

До Франківська виставкою "Маленькі безлади світу" приїхали фактично копії оригінальних робіт Аделін Кейн. Чи передають вони ідею, яку вкладала фотограф, франківців запрошують перевірити особисто. 

Виставку можна побачити в Бастіоні до 10 квітня. 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: