fbpx

Фестиваль "Вгору Серця": три новації "з газком" і присвятою митрополиту Шептицькому

Культура 14:12, 30.04, 2015

Організатори сьомого Фестивалю Христового міста "Вгору Серця" розповіли, що нового приготували для Івано-Франківська на ці вихідні, 2 та 3 травня.

ВелоМотоАвтоРетроБлагословенням стартує фест 2 травня в 9.30 від храму Зіслання Святого Духа, що на Кововальця, 105.

Пробіг велосипедистів, байкерів та автолюбителів разом зі священиками пройде до образу "Ісус благословляє подорожніх", що його на стіні заводу "Автоливмаш" як графіті створив ініціатор фесту художник Ярема Стецик.

Як провідомив голова оргкомітету фестивалю отець Зіновій Слоїк, ще однією новацією буде презентація кліпу фестивального гімну, що відбудеться цього ж дня на Вічевому майдані під час виступу хорів. Пісню для Фестивалю Христового міста написала у 2013 році його ведуча, співачка Оксана Сливка. Відтоді ця пісня є офіційним гімном християнського свята.

"Франківськ і Шептицький – основний меседж теперішнього фесту,  озвучив тему фестивалю Ярема Стецик. – Шептицький як на свій час був дуже крутим арт-менеджером. Він розштовхував мистецтво. І сам був митцем – емоційний, інколи епатажний, то листий, то з кучерями, завжди сміливий до всього нового".

Ярема Стецик звернувся до священиків, щоби отці в цей рік, що оголошений у Івано-Франківську роком митрополита Андрея Шептицького, так само, як під час фесту, не концентрувалися виключно на духовних церковних речах. А спробували, подібно до Шептицького, прийти до духовності через мистецтво.

"Щоби ви поринули в мистецтво і весь час про це згадували у своїх проповідях. Хвалили тих співаків, художників, акторів, які роблять щось добре. Щоби від ваших фахових оцінок йшло заохочення до мистецтва",  запропонував Ярема Стецик.

Художник епатував отців, запропонувавши їм провести нетрадиційні акції, присвячені Шептицькому. Наприклад, вийти всім разом у накладних бородах чи, навпаки, поголитися, як міг дозволити собі митрополит.

"Брати участь у такому умовному театрі. Це не гріх, а наша дружба. Бо церква – це теж своєрідний театр. Хотілося би, щоби про Шептицького було наголошено впродовж цілого року, наголошено голосно і з газком",  сказав він.

Газку цьогорічному фестивалю "Вгору Серця" додасть також і новий формат художньої виставки, що її організовує і буде експонувати франківський Центр сучасного мистецтва. Куратор виставки – відомий митець, художній критик Анатолій Звіжинський.

"Цього року буде представлено значно більше робіт сучасних професійних художників і дорослих художників-аматорів",  анонсував експозицію християнського малярства він.

"Фестиваль "Вгору Серця" від часу свого створення виріс з формату кількаденного до щорічного,  відзначила одна з організаторів заходів Надія Шегда. – Тепер він триває впродовж усього року, одні заходи змінюють інші. Франківськ стає справжнім Христовим містом".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: