fbpx

Фільм про весільні обряди зняли у гуцульському селі на Франківщині. ФОТО

Культура 12:20, 17.09, 2017

Про традиційні весільні обряди Косівщини дізнаються в усьому світі завдяки знімальній групі Наталії Кравчишин проекту "Древо" державного телебачення UA TV.

Про зйомки в мережі розповіла учасниця проекту Вікторія Яремин, завідувач Косівського музею НМіПГ у Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття

"Півроку назад Олена Прокоп’юк-Шкрібляк, газдиня Родинного оседку Шкрібляків, разом з онуками, музейниками та друзями-волонтерами організувала у нас в музеї реконструкцію обряду шиття вінка. (Маму пані Олени Василину часто запрошували шити весільний вінок не тільки в Яворів, а й у сісідні села). Ця подія мала настільки великий успіх, що ми просто запалилися ідеєю зняти про цей обряд повноцінний фільм.

Знайшлись зацікавлені телевізійники і, що найважливіше, – ідею підтримали небайдужі люди: одні згодилися надати місце для зйомок та реквізит (і навіть коней!), інші організували транспорт", – поділилася вона.

У зйомках задіяно 14 акторів-волонтерів, які відклали заради фільму всі свої справи.

Найвідповідальнішу місію бути головним консультантом з реконструкції усіх обрядів взяв на себе Микола Шкрібляк – заслужений діяч культури, знаний фахівець з етнографії, детально знайомий з усіма обрядами яворівського весілля, відкриває "кухню" зйомок Вікторія. Микола Шкрібляк сам був у дружбах в Яворові понад 15 разів. Пан Микола надав для зйомок свою старовинну хату "з галєрією" та речі з родинної скрині. Деякі сцени знімали у Родинному оседку хаті-музеї Шкрібляків, де реконструювали весільний обряд. 

Протягом трьох днів напружених зйомок було охоплено колосальний обсяг інформації: випікання колача, шиття вінка, дружби на конях, весільне деревце з "кугутами", обрядові співанки, музика та вбирання кнєгині-молодої. 

Подружжя косівських писанкарів Віра з Сергієм Борисом органічно зіграли роль батьків молодої.

Весільний головний убір молодої від майстрині з Буківця – Катерини Могорук. Катерина Могорук з весільним сирним колачиком, який молодій вдягали на правий зап’ясток. А в кишені та в пазуху клали часник – аби не наврочили.

Не передати, як це було важко: обмежений час, недосвідчені актори. Ще й погода лякала дощем і громом, вимикалося світло. Наталя Кравчишин з двома операторами працювали допізна майже безперервно – все задумане вдалось відзняти.

Зйомки відбулися за підтримки сільського голови Яворова Валерія Коцейлівського та за сприяння Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: