fbpx

Фінансування медзакладів Прикарпаття скорочено втричі, – Піцуряк

Здоров'я 17:18, 11.03, 2015

Цьогоріч фінансування медичних закладів Івано-Франківської області втричі менше, ніж два роки тому. А тоді було 25 відсотків від потреби.

Про це під час засідання круглого столу на тему "Створення єдиного медичного простору Івано-Франківська" заявив голова комісії охорони здоров'я обласної ради Манолій Піцуряк.

"В медичній галузі проходять структурні зміни, як-от створення центрів екстреної чи сімейної медицини, але модель надання медичної допомоги не міняється. Номінально вона державна. А тим не менше працюють вже приватні структури, комерційні. Я прихильник того, що має зберегтися і діяти безплатна державна медицина, але треба узаконити і приватну. Це перш за все дозволить змінити систему фінансування. Прив'язувати до послуги, а не до ліжка чи кількості людей. Але мусять бути спочатку закони, потім реформи", – заявив Піцуряк.

Заступник головного лікаря Івано-Франківської центральної міської лікарні Володимир Вовчук поділяє необхідність зміни системи і принципів фінансування медичних закладів. 

"Бюджет сформований так, що не дає розвиватися. Цього року можна щось робити тільки за рахунок субвенціі з державного бюджету. Раніше могли отримувати кошти ще з бюджету розвитку міста, цього року немає такої можливості", – зазначив Володимир Вовчук.

За його словами, слід змінити фінансування закладів за кількістю ліжок і за географічним розташуванням.

"Так, у ЦМКЛ за минулий рік проліковано 8 тисяч хворих із сіл та районів, а гроші пішли в район",  заявив лікар.

Круглий стіл ініціювало громадське об'єднання "Поступовий гурт франківців".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: