fbpx

Фірма чоловіка судді та депутата-укропівця з порушеннями будує 8-поверхівку на місці старовинної садиби

Суспільство 11:22, 24.11, 2018

В Івано-Франківську на місці одноповерхової старовинної садиби родини Гриневичів, яка вважалася витвором унікальної міщанської архітектури, ТОВ "В.Д. Груп" вже збудувало 8-поверхову новобудову, хоча спочатку фірмі була надана містобудівна документація на 5 поверхів.

Про це йдеться в статті на сайті "Побудовано у Франківську".

У 2001 р. у будинку на розі вул. Василіянок та Богунської було відкрито музей української родини Гриневичів, яким опікувалася організація "Союз українок". Згодом, через аварійність споруди, музей закрили, а союзниці звернулися за допомогою до інвестора, який запропонував знести садибу, а на її місці побудувати багатоповерхівку із елементами старовинної кам’яниці і виділити організації 150 кв. м площі на першому поверсі для відновлення музею.

У 2015 р. у Франківську почалася кампанія за збереження автентичної історичної будівлі. Низка громадських організацій звернулися до тодішнього мера Віктора Анушкевичуса та до головного архітектора міста Володимира Гайдара з вимогою зберегти споруду.

Того ж року на засіданні містобудівної ради розглядалось питання забудови садиби Гриневичів. Забудовник представив проект реконструкції будинку з добудовою громадських приміщень та надбудовою житлових приміщень на вул. Богунська,1. З’ясувалось, що "Союзу українок" належало 12% площі будівлі, а решта 88% перебувала у власності підприємця Дмитра Сіреджука. Він же виступає інвестором, а його фірма "В.Д. Груп" здійснюватиме будівництво. Також стало відомо, що садиба не зареєстрована як пам’ятка архітектури.

Зрештою забудовник запропонував вбудувати музей у 8-поверхову житлову багатоповерхівку. У підсумку містобудівна рада рекомендувала витримати лінію забудови і зменшити житлову надбудову з 8 до 5 поверхів.

У 2015 р. "В.Д. Груп" отримало містобудівні умови та обмеження (МУО) на реконструкцію будинку з добудовою громадських на надбудовою житлових приміщень на вул. Богунська, 1, а у березні 2016 року – зареєструвало декларацію про початок будівельних робіт.

Забудова здійснюється на 3 ділянках (0,06, 0,03 та 0,02 га), що перебувають у власності замовника будівництва. Цільове призначення першої ділянки – для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, у решти двох – для будівництва та обслуговування житлового будинку. Згідно з Генпланом міста, це територія малоповерхової житлової забудови.

Містобудівна документація видавалась на будівництво 5-поверхового житлового будинку. При цьому гранично допустима висота будинку не повинна перевищувати 20 метрів. Пізніше з’ясувалося, що у березні 2018 р. департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини вніс зміни до виданих раніше МУО. І ці зміни погодив виконком. Відтак поверховість новобудови на Богунській зросла до 6 поверхів (7-й поверх технічний), а гранично допустима висота будівлі – до 25 метрів.

Зміни до містобудівної документації дозволяють будувати не вище 7 поверхів, проте сьогодні новобудова нараховує 8.

"Тут навіть не варто згадувати рекомендації містобудівної ради про 5-поверховий будинок, оскільки забудовник цим знехтував. Фактично "В.Д. Груп" відхилилося від проектної документації – влаштувало квартири на технічному поверсі. За таке порушення фірмі світить штраф, і то лише після перевірки управлінням держархбудконтролю", – йдеться в матеріалі.

Очолює франківське ТОВ "В.Д. Груп" Андрій Шиманський. Співзасновниками фірми є Василь Кавлак та Дмитро Сіреджук. Василь Кавлак – чоловік колишньої судді Госпсуду Івано-Франківської області Інесси Кавлак. Право власності на частку "В.Д. Груп" Василь Кавлак вказував у деклараціях дружини до моменту її звільнення у червні цього року. Інший співзасновник фірми Дмитро Сіреджук є депутатом Івано-Франківської обласної ради від партії "Укроп".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: