fbpx

Фірма з фіктивними документами виграла у Франківську тендер на 4 млн гривень. ОНОВЛЕНО

Економіка 19:10, 13.02, 2019

Експерти "Антикорупційної платформи" з'ясували, що новостворене підприємство "Карпатновобуд" виграло в Івано-Франківську торги на ремонт міжбудинкових проїздів, надавши у тендерній пропозиції сумнівний договір.

У системі публічних закупівель Prozorro є випадки, коли бюджетні установи укладають угоди з підрядниками ледь не відразу після їх реєстрації.

Яскравий приклад – закупівля робіт з капітального ремонту міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій біля будинків №198А-200 на вулиці Вовчинецькій. На відкриті торги, оголошені Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради у серпні 2018 року, подалося двоє учасників. Серед них ТОВ "Карпатновобуд".

Офіційну реєстрацію підприємство отримало 21 серпня 2018 року, а вже 28, тобто за тиждень, подало свою тендерну пропозицію на ці торги. Фактично підприємство було створено за кілька днів до участі у першому аукціоні. Та це не завадило йому здобути перемогу. У вересні Департамент підписав із "Карпатновобуд" договір на суму 4,3 мільйона гривень.

Що цікаво, "Карпатновобуд" переміг у найперших торгах, де замовник вимагав від учасників підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт.

Як не дивно, підприємство надало підтвердження такого досвіду: договір укладений з Вовчинецькою сільською радою на капітальний ремонт тротуару у селі Вовчинець, від церкви до моста, на більш ніж 700 тисяч гривень.

Договір датований 23 серпня, тобто через два дні після офіційної реєстрації товариства "Карпатновобуд".

Втім, у системі Prozorro такої закупівлі немає. Але є аналогічна, від 3 вересня 2018 року, на капремонт цієї ж території в с. Вовчинець тим самим підрядником ТОВ "Карпатновобуд". Збігаються сума і навіть номер договору. От тільки дати укладення – різні.

Це свідчить про те, що один з них фіктивний. Ймовірно той, що укладений 23 серпня, адже саме завдяки йому "Карпатновобуд" зміг підтвердити досвід виконання аналогічних робіт і виграти тендер на 4 млн гривень. Цікаво, що до договору додається підписаний акт виконаних робіт, який підтверджує, що підприємство нібито зробило всі ремонтні роботи буквально за кілька днів: з 23 до 28 серпня.

1

Договір, наданий ТОВ "Карпатновобуд" у тендерній пропозиції
2

Договір, опублікований Вовчинецькою сільською радою у системі Prozorro

 

Після виграшу в тендері на ремонт Вовчинецької на більш ніж 4 мільйони гривень підприємство перемогло в ще одних торгах, знову ж таки оголошених Департаментом ЖКГ Івано-Франківськоїх міської ради. Йдеться про ремонт міжбудинкових проїздів на вулицях Івана Павла ІІ – Івасюка на суму майже у 6 мільйонів гривень.

Що цікаво, в обох тендерах, де переміг "Карпатновобуд", його конкуренти під час аукціону не зменшували своїх цінових пропозицій. Невже інші учасники не були зацікавлені у перемозі на кількамільйонних торгах? Тож найнижча цінова пропозиція надходила від "Карпатновобуд", що забезпечувало підприємству перемогу на аукціонах.

Загалом на відкритих торгах підприємство змагалось двічі. Ще тричі замовники укладали з ним прямі угоди. Зокрема, Надвірнянська міська рада на ремонт вулиці Винниченка на суму 280 тисяч гривень.

Ще дві угоди з "Карпатновобуд" уклала Вовчинецька сільська рада: уже згадуваний "подвійний" договір на ремонт вулиці на суму більш ніж 700 тисяч гривень та на ремонт вулиці Чумака у селі Вовчинець на майже мільйон гривень.

Загалом “Карпатновобуд” здійснило ремонтних робіт за бюджетні кошти на 12 мільйонів гривень. Всі угоди укладались з підприємством у 2018 році.

Додамо, що керівником і засновником товариства є Тарас Полатайко. До цього він очолював ТОВ "Західбудальянс". На рахунку цього підприємства  здебільшого прямі угоди і ще кілька конкурентних закупівель. Найбільшу кількість прямих угод з ТОВ "Західбудальянс" укладали Надвірнянська міська рада та Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради.

Ольга Ничай

*Як стало відомо вже після публікації матеріалу, ця ситуація раніше висвітлювалась виданням "Наші гроші. Львів". Громадська організація "Центр громадського моніторингу та досліджень" уже звернулась з інформацією про описані у статті порушення норм чинного законодавства до начальника управління захисту економіки в Івано-Франківській області та залишила відгук на моніторинговому порталі публічних закупівель DOZORRO.

*Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: