fbpx

Фірма колишнього міністра-регіонала знову намагається отримати дозвіл для видобутку газу на Прикарпатті

Суспільство 18:05, 23.06, 2017

Погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю "ПАРІ" у користування ділянки надр на Яремчанщині вдруге розглянула постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

ТОВ “ПАРІ”, яке хоче видобувати надра на Микулинецькому нафтогазовому родовищі, що на Яремчанщині, належить кіпрським офшорним компаніям екс-регіонала, міністра екології часів Януковича Миколи Злочевського. Нагадаємо, фірма не отримала необхідного погодження на обстеження та розробку родовища від Івано-Франківської обласної ради, хоч постійна комісія облради з питань екології та раціонального природокористування погодила проект рішення про надання ТОВ “ПАРІ” у користування ділянки надр для видобутку газу. На сесію прибули представники Яремчанщини – близько півсотні учасників АТО, які заявили, що громада проти сумнівної компанії. Це і вплинуло на рішення обласної ради. 

Читайте: Облрада підтримала вимогу атовців: фірма регіонала-втікача не буде добувати газ на Яремчанщині

Компанія “ПАРІ” планує добувати газ на Чемигівській площі, що на території курортних сіл Микуличин і Татарів Яремчанської міської ради. У листопаді 2016 року компанія підписала угоди з обома сільськими радами про соціальне партнерство. Відтак вдруге звернулася до Івано-Франківської обласної ради за погодженням надання у користування ділянки надр. 

Проти того, щоби фірма, власником якої є колишній міністр-регіонал, отримала дозвіл на розробку надр, виступив депутат облради Андрій Марійчин. Він повідомив, що представники Яремчанщини підготували на сесію облради, яка має розглянути це питання, пакет документів  той доводить, хто саме стоїть за ТОВ “ПАРІ”. Також Марійчин зазначив, що це не єдина причина, чому люди виступають проти. 

Яремчанщина  туристична перлина. Яремчанська громада категорично проти того, щоби розвивати на її території нафтовий і газовий промисел”,  виступив обласний депутат. Він запропонував на тих 100 гектарах землі, що на неї претендує видобувна фірма, звести натомість туристичну атракцію. “Користь це принесе більшу нашому регіону, ніж газовий видобуток”,  вважає представник громади в обласній раді.

Марійчина підтримали член виконкому Татарівської сільської ради Ігор Липко та депутат міської ради м. Яремче Петро Куртяк, які спеціально приїхали на комісію.

“Чекайте на сесії 100 чи й більше представників громади”,  пообіцяв Марійчин.

Представник ТОВ “ПАРІ” Василь Вітенко повідомив, що компанія отримує дозвіл на розвідку газоносних горизонтів та вивчення території з подальшим промисловим видобуванням газу.

“Це буде територія 50 на 50 метрів, де вирубають ліс і куди зроблять під’їзну дорогу. Буде одна свердловина на площі 9 кв км. 100 гектарів  це теоретична газоносна площа. Площа на території Татрова та Микуличина,  пояснював представник “ПАРІ”.  Я особисто приїздив у Микуличин на сесію. Уклали договори з обома селами про соціальне партнерство. 700 тис. гривень профінансували на Татарів на вуличне освітлення. Микуличин отримав 300 тис. гривень на вивезення сміття. Зараз фінансування проектів призупинене, але ми готові дати 3,5 млн гривень у рік на соціальне партнерство на ці дві сільради…”

Представник компанії запропонував відмежуватися від питання власників, відокремити його від надання погодження.

“Компанія працює в Україні і виконує всі закони, сплачує за надра, податки всі в повному обсязі сплачуються. Як фахівець скажу, що Прикарпаття – прекрасний перспективний край для розвитку нафтогазової галузі. І туризму. І на цьому можна жити довгі роки. Думали, що буде здоровий глузд, бо область потребує платежів”,  звернувся він до депутатів. 

За словами Вітенка, ТОВ “ПАРІ” заплатило за минулий рік 6,2 млн гривень ренти.

Голоси в депутатській комісії розділилися: 2 облдепів проголосували “за”, 4 утрималися.

Остаточно погодити чи не погодити надання спеціального дозволу на видобування нафти та газу приватній видобувній компанії ТОВ “ПАРІ” має сесія облради, яка відбудеться 30 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: