fbpx

Фізика-музика та математика через писанкарство: на Прикарпатті обговорюють нову модель роботи гірських шкіл

Суспільство 13:44, 20.09, 2017

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті стартувала ІІІ Міжнародна науково-практична конференція "Роль освіти у сталому розвитку гірського регіону" за участю науковців зі США, Польщі, Словаччини, Болгарії.

Зокрема, учасники конференції обговорюють широкий спектр актуальних освітніх, виховних, етнокультурних, соціально-економічних та інших проблем, з якими стикаються гірські школи, інформує кореспондент Бліц-Інфо.
 
За словами координатора Громадянської платформи з реформування наукової сфери в Україні, засновниці Міжнародної зеленої школи Ірини Ждановоїпід час децентралізації необхідно зберегти мережу гірських шкіл, при цьому розробити іншу модель фінансування та викладання у таких школах. 

"Я хочу сьогодні на конференції розповісти про впровадження інноваційної STREAM-освіти, яка поєднує природничі науки, робототехніку, мистецтво і математику. Наприклад, у Косівському районі вже п'ять років працює Міжнародна зелена школа. Сюди приїжджають міжнарожні митці, і діти в зеленому просторі навчаються робототехніці, астрономії. Також проводяться бінарні уроки. Наприклад, завтра будуть уроки "органічна хімія і сирні коники" та "математика і писанкарство". Тобто, діти на бінарних уроках можуть поєднувати вивчення математики через розпис писанок. Також ми продемонструємо робота, якого виготовили діти в Космачі, що вміє виконувати "Подоляночку". Ще один цікавий кейс – це фізика-музика. Коли закони фізики, акустика можуть викладатися через гру на традиційних інструментах. Напрямок поєднання науки і мистецтва є сучасною інноваційною світовою практикою",  пояснює Жданова.

Щоб вирішити проблему діяльності шкіл у гірських районах, працює ціла наукова лабораторія. Науковці вивчають досвід зарубіжних країн щодо діяльності гірських шкіл у важкодоступних районах і розробляють пропозиції для наших шкіл.

"Ми уклали договори з провідними інституами і гірськими школами. Також ми створили банк даних обдарованих дітей, щоб не загубити творчих дітей, які живуть у важкодоступних регіонах і не завжди мають доступ до якісної освіти. Також є багато творчих шкіл, де педагоги дають високий рівень знань і учні мають гарні результати",  розповідає керівник науково-творчої лабораторії "Гірська школа українських Карпат" Інна Червінська.

У свою чергу директор Манявського навчально-виховного комплексу Богдан Білусяк зауважив, що цей навчальний заклад приєднався до навчального експерименту щодо реорганізації гірської школи. 

"За п'ять років участі в експерименті ми реорганізували школу в навчально-виховний комплекс, який включає всю систему освіти – від дошкільної до професійно-технічної. Тобто ми відкрили садочок на 40 дітей та пришкільний навчально-виробничий комбінат на 75 дітей і школу І-ІІІ ступеня. Кожен випускник отримує ліцензовані спеціальності  це водій категорії В і С, оператор комп'ютерного набору і агент з організації туризму. Тобто діти мають можливість здобути первинну професійну підготовку",  каже директор.

Що ж стосується найбільш нагальних проблем, то директор виокремив бездоріжжя і необхідність у ще одному автобусі. Також розповів, що вони пробують організувати навколо себе сусідні школи І-ІІ ступенів, з якими хочуть укласти угоди, щоб вони надавали освіту за профільними напрямками, як це є у Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: