fbpx

ФК "Прикарпаття" у списку клубів, які нацполіція підозрює в організації договірних матчів

Спорт 16:07, 22.05, 2018

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що до організації договірних футбольних матчів причетні принаймні 35 футбольних клубів.

У МВС повідомляють, що в українському футболі існує чотири ліги, у якій беруть участь 52 футбольні клуби. Наразі задокументовано протиправну діяльність 5 злочинних груп та 35 футбольних клубів. Серед них – і ФК "Прикарпаття". Про це йшлося сьогодні на брифінгу в Києві.

У вівторок у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управління Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей.

"До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України. Так, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції України, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції та ГПУ встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних "схемах" та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах", – зазначив Арсен Аваков.

Рахунки "договірного" матчу заздалегідь були відомі їх організаторам ще до його початку. На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші. Знаючи майбутній результат гри, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії. "Футбольний бізнес" приносив організаторам "замовних" матчів шалені прибутки. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів США на рік. Слід зазначити, що, у зв’язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю, саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед замовників "догів".

Тому, з метою власного збагачення, організатори вживали усіх заходів, аби матч закінчився з необхідним їм результатом. Від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Суми "винагород" за перемогу у матчі або "нічию" коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

"Так, наприклад, представник ПФК "Суми" запропонував арбітру 30 тисяч гривень за «нічию» та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК "Суми" – ФК "Волинь". В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну «винагороду». Зустріч відбулась в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру 3900 доларів США неправомірної вигоди", – повідомив міністр внутрішніх справ.

Також було задокументовано протиправну діяльність і представників МФК "Миколаїв". В цьому випадку за перемогу у матчі МФК "Миколаїв" – ФК "Геліос" арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Організатори підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 4 статті 368/3, частиною 1 статті 369/3 Кримінального кодексу України.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності будуть притягнуті не лише гравці, а й організатори, функціонери системи, розповів голова Національної поліції України Сергій Князєв. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: