fbpx

«Forbes» опустив Ахметова на $4 мільярди, а Янукович подешевшав у 2,5 рази

Економіка 07:07, 06.06, 2014

Сукупні статки першої сотні найбагатших українців склали $42 млрд., що на $13 млрд. менше, ніж рік тому. Основні причини – погана зовнішня кон'юнктура та напад Росії на Україну.

Найбільше подешевшав Рінат Ахметов, чиї статки зменшились на $4,2 млрд. Його бізнес зосереджено у Донецькій області, з якої Ахметов втік після тиску з боку озброєних сепаратистів, повідомляють Наші гроші з посиланням на Forbes Україна. 

Статки нового президента України Петра Порошенка також зменшились – на $0,3 млрд. до $1,3 млрд. Однак, на відміну від Ахметова, Порошенко став дорожчим у порівнянні з 2011 роком, коли його статки оцінювались у $0,9 млрд., а Ахметов коштував $16 млрд.

З найбагатших українців збільшив статки лише Геннадій Боголюбов з «Приват» – на $0,3 млрд. Решта багатіїв з топ-10, у тому числі і голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, подешевшали.

«Forbes» значно зменшив оцінку бізнесменів, які користувались державною підтримкою за часів Віктора Януковича і зараз зіштовхнулись з кримінальним переслідуванням. Втратили вагу Дмитро Фірташ (у 1,5 рази), Юрій Іванющенко (у 1,4 рази), брати Клюєви (у 1,9 раза) і син біглого президента Олександр Янукович (у 2,4 рази).

«При оцінці бізнесу цих учасників рейтингу враховувались лише беззаперечні активи і були застосовані максимальні дисконти», – вказує видання.

До рейтингу потрапив 21 нардеп зі статками $3,6 млрд. – Жеваго, Тігіпко, Березкін, Хмельницький, Колесніков, Янковський, Фельдман, Бойко, Богуслаєв, Герега, Пригодський, Шуфрич, Рудьковський, Сігал, Іванющенко, Клімов, Клюєв, Васадзе, Скударь, Єрємєєв, Фурсін. Вибули з рейтингу нардепи Звягільський та Сергій Буряк. Торік статки усіх рейтингованих нардепів оцінювались у $8,5 млрд., що більш ніж у два рази більше від свіжої оцінки.

Минулого року у рейтингу були три державні чиновники – секретар РНБОУ Андрій Клюєв, його заступник Микола Злочевський, секретар Київради Галина Герега. Нині вони втратили свої посади, але чиновників у рейтингу побільшало. Це новий президент України Петро Порошенко, Дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський, його заступник Геннадій Корбан, Донецький губернатор Тарута, Одеський губернатор Ігор Палиця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: