fbpx

Формально причиною позбавлення Саакашвілі громадянства є "розтрата на траурний вінок"

Суспільство 18:40, 31.07, 2017

Указ Президента України про позбавлення громадянства Михайла Саакашвілі посилається на кримінальну справу, яку начебто не вказав Михайло Саакашвілі при заповненні анкети для отримання громадянства.

Грузинська прокуратура, підконтрольна проросійському олігарху Бідзіни Іванішвілі, звинувачує Михайла Саакашвілі у витратах на придбання вінка на суму 505 євро, який офіційна делегація Грузії принесла на похорони Вацлава Гавела, президента Чехії. Про це повідомляє грузинський політик Ека Цамалашвілі у Facebook.

ЄС і США вже висловлювали стурбованість щодо кримінального переслідування Михайла Саакашвілі в Грузії, що має ознаки політичної заангажованості. І навіть сама українська прокуратура двічі відмовляла грузинській прокуратурі в екстрадиції Михайла Саакашвілі до Грузії.

23 грудня 2011 року Михайло Саакашвілі прилетів у Прагу на похорони Вацлава Гавела, одного з лідерів Оксамитової революції 1989 року. Згідно з рапортом Темура Джанашіа, голови спецслужби держохорони, витрати на придбання ритуального вінка були покриті з рахунків цієї служби. Вінок від імені грузинського народу був куплений на гроші грузинського народу для людини, яка боролася за свободу не тільки європейців, але й за свободу грузинського народу. Промова Вацлава Гавела на підтримку Грузії у війні 2008 року мала величезне значення для Грузії.

На похоронному церемоніалі разом із президентом Михайлом Саакашвілі були присутні Держсекретар США Хілларі Клінтон із чоловіком, президент Франції Ніколя Саркозі, прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, колишній президент Польщі Лех Валенса, колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, а також президенти Словаччини, Словенії, Литви, Латвії, Угорщини, Естонії, Австрії та Німеччини. І всі вони принесли траурні вінки, як і Михайло Саакашвілі.

У кримінальній справі "піджаків і вінків" також є й інші витрати, які зазвичай бувають під час будь-яких перельотів офіційних осіб, в тому числі президента Михайла Саакашвілі: дорога, харчування, проживання в готелі.

Для підтвердження звинувачень у розтраті державних коштів грузинська прокуратура посилається на речові докази, наведені нижче (в тому числі й інвойс на траурний вінок).

1

2

Нагадаємо, що 31 березня 2015 року Генеральна прокуратура України відмовила Грузії у видачі Михайла Саакашвілі, провівши перед цим екстрадиційну перевірку з мотивів того, що вбачала у справах, порушених проти Михайла Саакашвілі, політичне переслідування.

"Аналіз запитів грузинської сторони у сукупності з доповіддю Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо Грузії, а також численних публікацій у ЗМІ стосовно Саакашвілі М. Н. дає підстави вважати, що запит про його видачу був зроблений з метою переслідування за політичні переконання", – сказано у документі.

А вже 29 травня 2015 року Петро Порошенко підписав Указ про надання громадянства України Міхеілу Саакашвілі, тобто на момент, коли вже було відомо про порушення справ у Грузії проти Саакашвілі. А 30 травня Михайла Саакашвілі було призначено головою Одеської обласної державної адміністрації. Для призначення на таку посаду особа проходить спеціальну перевірку та отримує доступ до державної таємниці. Якщо б будь-яке приховування мало місце, це було б встановлено в ході спецперевірки.

Ст. 25 Конституції України встановлює, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства. А в ст. 4 Європейської конвенції про громадянство зазначено, що безгромадянства слід уникати. Нарешті, ст. 15.2 Загальної декларації з прав людини встановлює, що ніхто не може бути свавільно позбавлений громадянства.

Дії Президента, Генерального прокурора, голови Державної міграційної служби містять всі ознаки кримінального злочину – зловживання службовим становищем у власних інтересах та інтересах інших осіб.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: