fbpx

Фракція "ВОЛЯ" в облраді виступила проти доведення до штучного банкрутства і приватизації лісгоспів

Суспільство 16:18, 21.09, 2018

Зміни до податкового кодексу, які встановлюють податок на землі, що знаходяться під лісами, ведуть до банкрутства лісгоспів та їхньої приватизації. Про це на сесійному засіданні облради заявила депутат від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Ольга Галабала. Вона зазначила, що ці зміни вніс нардеп від БПП Юрій Соловей, який є обранцем від гірських населених пунктів Прикарпаття, начебто з метою наповнення місцевих бюджетів.

Натомість, каже Ольга Галабала, такі зміни в законодавстві ведуть до приватизації лісгоспів. Адже податки для лісгоспів будуть в три рази перевищувати їхні доходи.

"Проаналізувавши документ, ми зрозуміли, що жодного стосунку до наповнення місцевих бюджетів ці зміни не мають. До прикладу, візьмемо Кутський  лісгосп, який  знаходиться в Івано-Франківській області. Він заробляє 7,8 млн грн, а податку, згідно з цими змінами, треба заплатити 20 мільйонів. Це означає, що цей лісгосп за півроку стане банкрутом", – прокоментувала Ольга Галабала.

Аби не допустити знищення галузі лісового господарства на Прикарпатті, обласні обранці вирішили звернутися до Президента України, Верховної Ради та Кабміну. Свої пропозиції до звернення запропонували і депутати від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ". Їх підтримали більшість обласних обранців. 

"Місцеві бюджети можна наповнювати з лісової галузі, до прикладу, податками від ренти. Адже зараз 50% ренти йде у державний бюджет, а 50% – в бюджет області, натомість на місцях нічого не залишається. Відтак з ініціативи фракції "ВОЛЯ" облдепутати звернулися до ВР, аби мінімум 25% ренти залишалося у місцевих громадах", – зазначила Ольга Галабала. 

Також депутати від фракції "ВОЛЯ" запропонували  встановити податки на землю тільки в тих лісах, які  мають 40 років, тобто є експлуатаційними. Крім того, запропонували зменшити ставку податку на землю приблизно до рівня 0,1%

"Після таких змін насправді буде відбуватися наповнення місцевих бюджетів, а зараз це доведення лісгоспів до банкрутства, аби потім їх приватизувати. Найприкріше, що робить це депутат від Прикарпаття, який обраний від гірських населених пунктів", – підсумувала Галабала. 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: