fbpx

Франківчанка, родину якої радянська влада оголосила ворогом народу, відзначила 90-й ювілей. ФОТО

Суспільство 10:56, 28.11, 2018

26 листопада 2018 року 90-річний ювілей відзначила жителька Івано-Франківська Іванна Пиріг. Іменинницю привітали працівники департаменту соціальної політики та голова Івано-Франківської міської організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів.

Іванна Пиріг народилась у селі Угорники, в багатодітній родині священика. Усі дев’ятеро дітей виховувалися в релігійному та патріотичному дусі, в любові до сім’ї та України. Закінчила початкову школу. Також здобувала медичну освіту, інформує прес-служба МВК.

З початком війни на сім’ю чекала страшна біда, у 1946 року усіх священиків примушували зрадити свою віру, на що батько Іванни Михайлівни (отець Михайло) не міг погодитись. За це родину було оголошено ворогами народу та вивезено до Хабаровського краю.

"Проте навіть далеко від рідного краю, зазнаючи моральних і фізичних страждань, пані Іванна не тільки не занепала духом, а й зуміла організувати художню самодіяльність, брала участь у хорі, який у тяжку хвилину підносив дух, кріпив волю та надавав сили жити виселенцям рідними українськими піснями. А вишиванки, в які одягалися хористи, зігрівали душі та серця",  йдеться у повідомленні.

Після шести років заслання сім’ї пані Іванни вдалось повернутися до Івано-Франківська. Працювала на ремонтному заводі.

Іванна Пиріг є почесною членкинею міського осередку Союзу Українок та Івано-Франківської міської організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів.

Ювілярці вручили подяку від міського голови та грошову винагороду з коштів міського бюджету.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: