fbpx

Франківець знайшов гриб вартістю як дорогоцінний камінь

Суспільство 19:44, 17.06, 2018

Білий трюфель франківець Сергій Адамович знайшов у звичайному березовому лісі.

Знахідкою викладач ПНУ і депутат обласної ради Сергій Адамович похвалився в мережі.

"10.06.2018 р. село Уніж Івано-Франківської області, в березняку ледь помітний над землею", – показав він рідкісний дорогоцінний гриб в групі "Гриби України". 

Попри інформацію про величезну вартість таких грибів, франківець каже, що продавати свій білий трюфель не збирався. Майже тиждень він вивчав знахідку. 

"Довший час переживав, чи не ложний це трюфель, – той з часом чорніє всередині, а правдивий залишається світлим. Цей таки лишився світлим, нагадує мозок", – розповів КУРСу Сергій Адамович. 

За його словами, гриб був завбільшки з "добрий кулак", вагою 250 грамів. Сьогодні рідкісний дорогоцінний гриб з’їли. 

"Шкодую, що не замочив хоча б частинку трюфеля горілкою і не зробив з нього настоянку. Знаю, що ніде у Франківську немає трюфелевої настоянки, – ділиться Сергій. – Ми його просто стушкували. Запах був таким густим й інтенсивним, що сусідка по поверху прийшла питати, що це тут у нас таке робиться. Цікавий запах, не знаю, з чим навіть можна порівняти, – немає йому аналогів у повсякденні. Мені дуже припав до вподоби, а от дружині моїй не дуже сподобався. Як і смак – трюфель цінується за запах, а за смаком його відносять до 4 групи їстівних грибів – вони трохи "гумові".

Білий трюфель затятому грибнику Сергію Адамовичу трапився вперше. "Часто попадаємо на місця, інтенсивно зриті кабанами. Маємо підозру, що дики там вже всім цінним поживилися",  жартує франківець. 

Білі трюфелі занесені в Червону книгу як зникаючий вид. Легально збирати і продавати їх заборонено. На "чорному" ринку ціна на ці гриби стартує від 400 євро за 100 грамів. Такі гриби літаками возять на острови, вертольотами доганяють яхти в морі – і красиво опускають кейс із трюфелем, розповів Укрінформу підпільний трюфеліст, котрий за тисячі євро продає багатіям карпатські білі трюфелі. 

Цікаво, що білий трюфель ціниться більш високо на ринку, ніж знаменитий чорний. Цей гриб багатший за хімічним складом – має набагато більше мікроелементів. Це найсильніший афродизіак у світі, який тільки може бути. 

Зараз у карпатського білого трюфеля триває період вегетації. Правильний трюфель залягає на глибині до 20 см, він виростає завдяки зв'язку з деревами, за коріння яких чіпляється. Від дерева він черпає воду і поживні речовини. Тому хороші трюфелі можуть з'явитися тільки біля здорових дерев. Ростуть вони колоніями і майже не рухаються – з року в рік на одному місці. 

Трюфель любить південні схили, мішані ліси і відповідну вологість – інакше гриб себе некомфортно почуватиме й, відповідно, буде мати меншу якість і ціну.

Трюфель зберігається 14-19 днів. Щоби заробляти на трюфелі законно, треба стати членом Європейської Асоціації трюфелістів – спочатку на рівні країни, а тоді ще й отримати сертифікат у Європі, де білі трюфелі вміють штучно вирощувати. Коштує сертифікат трюфеліста близько 10 тисяч євро. Аби твій трюфель легально придбали десь у дорогому європейському ресторані, де є відповідне меню, маєш показати сертифікат. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: