fbpx

Франківськ чекає "Сеанс міського сканування`19"

Суспільство 12:38, 15.05, 2019

Урбаністи з України і з-за кордону приїдуть сканувати Івано-Франківськ, щоб створити стратегію розвитку одного з мікрорайонів. А ще фестиваль обіцяє багато цікавого навчання і відпочинку.

Міжнародний урбаністичний фестиваль «Сеанс міського сканування’19» пройде у Франківську з 21 травня до 14 липня. У програмі фестивалю – мистецька резиденція «Ми ніколи не самі»; симпозіум, майстерні та воркшопи, присвячені перетворенню просторів та речей; будівельний табір і експериментальний цех, а також «Музична програма».

На мистецьку резиденцію до Івано-Франківська, яка пройде з 10 червня до 15 липня, пише Sotka.if для дослідження та перетворення тутешнього міського простору з`їдуться 10 урбаністів – з України і з різних країн світу.  Учасниками резиденції та міжнародними кураторами фестивалю стали архітекторка Тіана Цветковіч з Сербії, дует просторових дизайнерів Клодіана Мілона (Албанія) і Юань Чун Лю (Тайвань) MILLONALIU, архітекторка Аліса Хаддад з Люксембургу, візуальна художниця Зуза Голінська з Варшави та міський планувальник Дібуенду Мругарай з Індії.

Куратори від України – четверо киян: митці Ольга Зовська та Ілля Яковенко, художник Олександр Курмаз, архітекторка Дана Косміна. Від організаторів, франківської платформи MetaLab, резидентом буде архітекторка Анна Кузишин.

Важлива відмінність цьогорічного фестивалю, підкреслюють організатори, що він фокусується на одному мікрорайоні міста, який лежить довкола «Промприладу». Це масив Франківська в межах вулиць від Січових Стрільців до Ребета, від Коновальця до залізничної колії на Хриплинській.

Стартує Міжнародний урбаністичний фестиваль «Сеанс міського сканування’19» 21 травня закритим воркшопом, який проведуть в кооперації з технічним університетом з Німеччини. На ньому власне і розроблять стратегію розвитку району довкола «Промприладу». Презентують її франківцям та учасникам фестивалю під час відкритих обговорень 10-14 липня.

Наступним етапом «робочої програми» фестивалю стане відбір учасників з-поміж франківських студентів – архітекторів і дизайнерів – та проведення з ними серії з 10 воркшопів. З 10 червня до 14 липня їх учасники також сконцентруються на майбутньому території довкола «Промприладу», однак працюватимуть над локальними проектами. Так, групі дизайнерів та місцевих майстрів запропонують спроектувати експериментальний простір на заводі «Промприлад».

Наприкінці червня та в липні тут запустять серію воркшопів про громадські простори. Також планують денні музичні концерти й частину заходів міської резиденції.

А ще буде серія воркшопів і майстерень, розрахованих на містян – на всіх, хто мислить креативно і хоче долучатися до перетворення міста, додають організатори. Це будуть практичні заняття по роботі з текстилем та серія занять з ресайклінгу – перетворення старих матеріалів на нові предмети. Будуть музичні воркшопи для дорослих і майстерні для дітей. Через тиждень на них відкриють реєстрацію.

Урбаністичний фестиваль «Сеанс міського сканування`19» передбачає також і «фізичні зміни». Так називають перетворення на місцевості його організатори. Вони анонсують виявлення і облаштування в піддослідному мікрорайоні публічних просторів. Цьому буде присвячений окремий воркшоп – із проекцією на місцевість та виходом на місце. Цей напрям урбанфесту розпочнеться 26 травня біля озера – із зустрічі з мешканцями мікрорайону.

11-14 липня відбудеться кульмінація фестивалю. На ці чотири дні заплановані відкриття інсталяцій та виставок, презентації результатів резиденції та воркшопів, тури по району – це «Публічна програма».

А вночі будуть рейвові вечірки та концерти за участі музикантів і ді-джеїв з усієї України, обіцяють організатори «Музичної програми».

Також в останні три дні фестивалю на «Симпозіумі» підсумують результат «міського сканування». «Симпозіум» пройде у форматі панельних дискусій та обговорень про майбутнє «Промприладу», мікрорайону та міста загалом.

Стежити за новинами фестивалю можна на сторінках простору MetaLab та «Сеансу міського сканування» у Facebook.

Участь у всіх заходах – безкоштовна за умови попередньої реєстрації. На музичну програму будуть квитки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: