fbpx

"Франківськ у блакитному": Марцінків пообіцяв підтримку батькам дітей з аутизмом

Здоров'я 12:29, 02.04, 2019

Сьогодні, 2 квітня, Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. Поширювати знання про аутизм та допомагати сім'ям, які зіткнулися з проблемою, взялися в Івано-Франківську.

В Івано-Франківську організували ряд заходів, присвячених цьому дню. Розпочали із прес-конференції за участю представників влади, департаментів охорони здоров'я і соцполітики, батьків, дітей з аутизмом та благодійників. 

У місті є більш як 30 родин, в яких виховуються діти з аутизмом. 

"Це досить непроста тема для суспільства, але сьогодні час про це говорити. В Івано-Франківську є більш як 30 родин, але, думаю, їх більше, бо не кожен хоче ділитись", – сказав міський голова Руслан Марцінків.

Мер пообіцяв у вересні на базі лісництв організувати оздоровчий семінар для родин, які зіткнулися з проблемою аутизму. На ньому родини зможуть поспілкуватися, обмінятися досвідом, послухати тренерів та фахівців. Профінансують його з міського бюджету.

1

"Це не прес-конференція раз в рік, а це щоденна праця! Ми хочемо, щоб батьки розуміли, що можуть розраховувати на нас. Ми завжди будемо простягати руку підтримки", – сказав Марцінків.

"Суспільство ще не готове сприймати людей з такими вадами. Ця прес-конференція не є актом жалю. Ми зустрілись, щоб підтримати вас. Ваші діти потребують також нашої любові і розуміння", – зауважила начальниця міського управління охорони здоров'я Марія Бойко.

Представники соціальних служб зауважили, що дуже важливо проводити різні табори, щоб діти соціалізувались. Тому їм регулярно дають квитки в дитячий театр, кінотеатри, цирки. Серед дітей з аутизмом проводять фестивалі талантів, бо усі обдаровані. 

2

Батьки дітей з аутизмом розповіли, що спілкуються між собою та через спільні клопоти вже почуваються родиною.

"Ми підтримуємо одне одного. Ми живемо, як в паралельному світі. Ми не хочемо, щоб люди бачили в наших дітях тільки діагноз. Хочемо, щоб бачили їх таланти і бачили в них людей. Нам дуже потрібна ваша підтримка, нам буде легше", – сказала одна з мам.

3

Зазначимо, що сьогодні в медичних закладах міста проходить флеш-моб "Одягнися в блакитне".

У міській дитячій клінічній лікарні проходять лекції з батьками "Аутизм – це інший спосіб життя", "Як розпізнати аутизм у дитини".

З 13 год. у міській дитячій поліклініці – заняття в Школі молодих матерів "Як розпізнати аутизм у дитини".

Протягом дня в усіх міських поліклініках пройдуть лекції про аутизм для медичних працівників.

А о 17.00 біля готелю "Надія" проведуть акцію "Франківськ у блакитному". Усі охочі підтримати сім'ї з аутистами можуть одягнутися в блакитне та долучитися до акції. 

Довідково: 

Аутизм – розлад розвитку нервової системи, що характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної й невербальної комунікації і повторюваною поведінкою, існують складнощі у взаємодії із зовнішнім світом, з цього приводу виникають порушення в соціалізації. Людина з аутизмом типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів виявляється йому трагедією; проте інтелект у таких людей не завжди понижений, часто виявляються так звані "острівці знання" – області, у яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: