fbpx

Франківська ініціатива допоможе реставрувати двері у ратуші в Більшівцях

Суспільство 13:32, 09.02, 2018

Ініціатива "Франківськ Який Треба Берегти", що її координує франківчанка Марія Козакевич, домовилася із головою села Більшівці Галицького району про співпрацю. Спільно реставруватимуть дерев'яні двері у ратуші.

До Марії Козакевич звернулася небайдужа мешканка селища Більшівці. "Маємо старовинні двері в ратуші (в деяких селах виявляється є ратуші!), в ратуші роблять ремонт, поміняли вже вікна на пластикові, допоможіть хоча би двері врятувати!" – написала жінка координаторці ініціативи, відомої реставрацією вікон і дверей у франківських пам'ятках.

Марія Козакевич поїхала до Більшівців на зустріч із сільським головою Василем Саноцьким. 

"Півгодини з Франківська – і ми вже спілкуємось з головою села Василем Павловичем. Як виявилось, будівля Ратуші 1937 року побудови стоїть на великій площі, з якої планують зробити затишну зелену зону, навколо – старі двоповерхові будиночки. Довго пояснювати, чому не можна міняти ці двері, не прийшось, голова села націлюється на туристів, а їх, як відомо, пластиком не привабиш.

Одним словом, щоб довго не переповідати нашу розмову – ми від ініціативи готуємо кошторис і договір, які Василь Павлович буде представляти на сесії сільської ради. Сподіваюсь, співпраця вийде успішною, і може, вийде так, що в Більшівцях в ратуші дерев'яні відреставроаані двері з'являться швидше, аніж у франківській ратуші", – поділилася Марія Козакевич.

У селі Більшівці Галицького району, окрім ратуші, розташовані монастир і костел францисканців XVII ст. 

"Ну і монастир – туди варто їхати, щоб зрозуміти, що об'єкти історичної спадщини в нашій країні можуть асоціюватись не лише з руїнами, нікому не потрібними "дровами" і пусткою. В цьому місці нарешті можна потішитись і насолодитись якісною реставрацією – з дерев'яними вікнами, кам'яними плитами замість гресу, відновленими розписами і т.п. А знаєте, чого так? Бо цей об'єкт вже 20 років фінансує польський сейм, приїжджають реставратори з Варшави", – розповіла Марія Козакевич.

Реставрація у монастирі триває. Щонеділі тут відбуваються богослужіння. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: