fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Франківська міськрада просить уряд скасувати постанову НКРЕП, через яку зовнішнє освітлення подорожчає на 7,5 млн грн у рік

Франківська міськрада просить уряд скасувати постанову НКРЕП, через яку зовнішнє освітлення подорожчає на 7,5 млн грн у рік

Суспільство 14:53, 30.08, 2017

Додаткових 7,5 млн. грн. – саме у таку суму обійдеться для Івано-Франківська постанова Нацкомісії державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Згідно з постановою зовнішнє освітлення населених пунктів тарифікується за стовідсотковим роздрібним тарифом. До порівняння – раніше його рахували за коефіцієнтом 0,6, а ще раніше, до 1 березня 2016, – 0,25, йдеться на сторінці міського голови Руслана Марцінківа. 

Зниження вартості нічного освітлення для населених пунктів не українська вигадка, а гарна світова практика. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а графік використання нерівномірним. До слова, ЄС всіляко заохочує використання електрики вночі, зокрема, й через пільгові тарифи. А у Франції взагалі встановлено нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів.

Зростання вартості освітлення не просто стане величезним навантаженням на місцеві бюджети, а через економію може призвести до збільшення випадків травматизму та зростання злочинності.

Тому сьогодні депутатський корпус Івано-Франківської міської ради підтримав звернення до уряду та НКРЕП з вимогою скасувати цю антисоціальну постанову.

"Вважаємо, що електроенергія вироблена на теренах України повинна служити в першу чергу інтересам громад і держави, а не окремим монополіям та олігархічним групам. Сьогодні органи місцевого самоврядування очікують від уряду програм стимулювання розвитку енергоощадних технологій та заходів, а не навпаки їх перешкоджанню. Сподіваємося, що нас почують. Хоча Асоціація Міст України вже зверталась з таким проханням, проте ані Верховна Рада, ні Кабмін не підтримали", – йдеться у зверненні міської ради. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: