fbpx

Франківська облрада: ніхто не знає, коли і де проводять прийом депутати

Політика 07:42, 25.10, 2016

Івано-Франківська обласна рада порушує закон. На сайті ради немає жодної згадки про адреси приймалень і графіки прийому депутатів. Ба більше, голова обласної ради вважає, що рада не є розпорядником такої інформації.

Лише 30 із 84 депутатів ради, згідно з рішенням обласної ради, закріплені за округами, пише ЧЕСНО.

Згідно з п. 5,ст. 10 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", депутат зобов’язаний визначити й оприлюднити дні, години та місце прийому виборців та вести регулярний (не рідше одного разу на місяць) прийом громадян та розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

Посилаючись на цей нормативний акт, представники Громадського руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області звернулися до обласної ради із запитом щодо адрес приймалень депутатів ради. В отриманій відповіді, завізованій головою обласної ради Олександром Сичем, написали, що обласна рада не є розпорядником такої інформації, і порекомендували активістам звернутися безпосередньо до депутатів обласної ради. А це понад 80 депутатів.

На офіційному сайті Івано-Франківської облради немає жодної інформації про графік депутатських прийомів. Доступним є лише рішення ради "Про Єдиний день депутата" ще від 2010 року, згідно з яким кожного третього четверга щомісяця депутат облради повинен проводити прийом громадян у багатомандатному та одномандатних виборчих округах. Також, згідно з цим рішенням, в адміністративних будинках місцевих рад мають бути виділені приміщення для таких прийомів. Відповідальним за забезпечення Єдиного дня депутата є перший заступник голови обласної ради – представник ВО "Батьківщина" Василь Гладій.

Цьогоріч, у лютому, було прийняте рішення обласної ради "Про організацію діяльності депутатів обласної ради в адміністративно-територіальних одиницях області", де закріпленими за окремими адміністративними одиницями є лише 30 з 84 депутатів. Контроль за виконанням розпорядження покладений на того ж таки Василя Гладія.

В приймальні заступника голови обласної ради представникам Руху ЧЕСНО повідомили, що Гладій наступні два тижні знаходитиметься у відпустці.

Наразі, в рамках договору Руху ЧЕСНО та керівництва партії на Всеукраїнському рівні, адреси приймалень депутатів обласної ради надала лише фракція БПП "Солідарність", яка налічує 23 депутати.

Голова постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту Михайло Торб’як, коментуючи ситуацію з депутатськими приймальнями, повідомив, що це питання на комісії не розглядалось. 

"Згідно з рішенням "Про єдиний день депутата" прийоми проводяться в обласній раді або в районних радах, де закріплений депутат. Там, в районних радах, в кімнаті депутата можуть проводитись прийоми, – зазначив Торб’як. – Кожен депутат регулює питання оприлюднення інформації про графік прийому серед населення".

На відміну від облради, на сайті Івано-Франківської міської ради графік прийому депутатів був оприлюднений фактично із самого початку роботи нового скликання. Адреси приймалень депутатів усіх рівнів, дати та години їх прийому активісти Громадського руху ЧЕСНО наносять на інтерактивну карту для полегшення комунікації між громадою та депутатами.

Представники Громадського руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області звернуться до керівників усіх інших фракцій стосовно оприлюднення адрес і графіків прийому депутатів обласної ради. Відповіді керівників будуть оприлюднені й передані в обласну раду для розміщення адрес приймалень її депутатів на її ж сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: