fbpx

Франківська облрада просить Верховну Раду і Кабмін прирівняти військових капеланів до учасників бойових дій

Суспільство 19:33, 10.12, 2016

Вчора Івано-Франківська обласна рада звернулася до Президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів з пропозицією прирівняти статус військових капеланів, які здійснюють роботу у зоні бойових дій, до статусу учасника бойових дій.

Звернення на сесії Івано-Франківської обласної ради зачитав депутат Ігор Дебенко.

"Упродовж багаторічної історії Української Держави інститут церкви повсякчас здійснював підтримку державотворчих починань українців, оберігав національні традиції, виховував моральність та загартовував дух мільйонів у боротьбі за власну соборну державу та її розбудову.
В усі часи, всупереч тиску, а подекуди й відвертому цькуванню авторитарно-тоталітарних бюрократичних систем, церква залишалася зі своїм народом. Ревна, палка та щира молитва священнослужителів, заступництво, що його надала церква, стали запорукою успішної протидії громадянського суспільства чиновницькому свавіллю, брутальним порушенням громадянських прав та свобод під час Помаранчевого Майдану й Революції Гідності. Сьогодні ж, на 25 році відновлення незалежності, коли внаслідок російської агресії наша держава знову змушена відстоювати свою соборність та суверенітет, підтримка українських вояків церковними служителями на східному фронті набуває особливо важливого значення. Військові капелани не лише здійснюють душпастирську опіку військових, а й волею обставин активно долучаються до загальнонаціонального волонтерського руху, допомагають пораненим, сприяють реабілітації демобілізованих.

Знаходячись на передовій, щоденно ризикуючи власним життям, військові капелани, їх сім’ї, тим не менше, вже другий рік поспіль залишаються практично не захищеними державою в разі настання непередбачуваних обставин.

Представляючи інтереси територіальної громади Прикарпаття, Івано-Франківська обласна рада звертається до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно врегулювати на законодавчому рівні питання соціального захисту священнослужителів шляхом прирівняння їхньої діяльності у районі ведення бойових дій до статусу учасника бойових дій.

Вважаємо, що таке рішення є виваженим й у існуючих реаліях дозволить бодай на мінімальному рівні гарантувати військовим капеланам, їх родинам передбачуваний державою соціальний захист, пам’ятаючи про вікопомний постулат – «заберіть у війська душу, і воно втратить тіло»."

Депутати обласної ради підтримали звернення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: