fbpx

Франківська облрада прийняла бюджет на 2019 рік

Економіка 20:13, 21.12, 2018

Сьогодні, 21 грудня, в Івано-Франківській обласній раді відбулося друге пленарне засідання двадцять шостої сесії. У порядку денному було понад три десятки питань.

Депутати прийняли рішення про проголошення 2019 Роком ОУН та звернулись до парламенту щодо розвитку фармацевтичного самоврядування в Україні та вдосконалення механізму розподілу коштів держбюджету на програми підтримки сільського господарства, пише Бліц-інфо.
 
Також заслухали звіт директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана про функціонування первинної медичної допомоги в умовах впровадження реформи. Опісля перейшли до розгляду бюджету на 2019 рік. 

Як розповіла директорка департаменту фінансів Ірина Мацькевич, бюджет на 2019 рік сформований відповідно до вимог податкового та бюджетного законодавства. Враховані бюджетні запити всіх головних розпорядників обласного бюджету.

"Проект бюджету збалансований та повністю охопить всі необхідні сфери. У ньому передбачається ріст мінімальної зарплати до 4173 гривень з 1 січня. Окрім того, прожитковий мінімум наступного року підніматиметься тричі",  зазначає фінансистка.

Ірина Мацькевич зауважила, що наступного року збільшено на 31,1 мільйон обсяг вихідної дотації. На 24% збільшується освітня субвенція. 348,2 мільйони складе дотація на ремонт доріг проти 270 мільйонів цього року. Також на 1,1% передбачається збільшення на оплату комунальних послуг.

Загалом бюджет Івано-Франківської області становитиме 8 323 943 100 гривень. З них 7,7 мільярда – загальний фонд та 549,2 мільйони спеціальний фонд.

За словами фінансистки, при формуванні обласного бюджету враховані підвищення ставки викидів двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення з 41 копійки до 10 гривень та передача цього податку до державного бюджету, зменшення нормативу відрахувань рентної плати за лісові ресурси з 50% до 37%  передача на райони та ОТГ, відсутність експерименту щодо перерахування обласним бюджетам 50% понадпланових надходжень митних платежів, запровадження з 1 січня механізму монетизації пільг і субсидій. Також враховано фінансування первинної медицини з 1 січня, надання коштів на відшкодування вартості лікарських засобів через Національну службу здоров’я та врахування у розподілі освітньої субвенції поділу класів.

Офіційні трансфери від органів державного управління наступного року складуть 7 273 772 200 гривень. Зокрема, субвенція на пільги та субсидії населенню складе 1 583,0 мільйони, субвенції соціального характеру – 3 245,1 мільйони, медична субвенція – 1 027,1 мільйони, освітня – 234,1 мільйони, базова дотація – 674,3 мільйони та додаткова – 674,3 мільйони.

Зокрема, до медичної субвенції входить додаткова дотація з державного бюджету на фінансування переданих видатків – 68,0, субвенція на медикаменти для забезпечення швидкої медичної допомоги та витратні матеріали для інгаляційної анестезії – 4,9 мільйони. Окрім того, передбачено 114,9 мільйони гривень на цільові програми. Зокрема, 61,7 мільйонів на гемодіаліз.

Натомість голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді Михайло Королик поцікавився, чи передбачено у бюджеті закупівлю нових шкільних автобусів, адже така потреба досі є гострою. 

"Освітня субвенція на фінансування праці складе 194,6 мільйонів гривень. На видатки програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016 – 2023 роки складе 25,7 мільйонів гривень. З них передбачено 10 мільйонів на придбання шкільних автобусів",  акцентувала фінансистка.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики Манолій Піцуряк зауважив, що видатки на медицину збільшили до 208%. Але це ніяк не вплинуло на виділення коштів на медикаменти. Відтак, на думку депутата-свободівця, варто за можливості забезпечити обласні заклади хоча б найнеобхіднішим. Адже того, що виділяється зараз, вистачає хіба на кисень та наркотичні препарати. 

"Ми точимо ножі і ламаємо списи щодо бюджету, аби поділити ці кошти на всі сфери справедливо. Говоримо про децентралізацію, а маємо лише фікцію. І не помічаємо, що отримали залежність від Міжнародного кредитного фонду. Всі аплодують, бо Україна взяла черговий транш. Але ніхто не каже, на яких умовах Україна отримала ці кошти. Йде війна, але дехто отримує мільйонні зарплати та мільйонні пенсії. При тому в областях бракує на зарплати бюджетникам. Немає бути такого перекосу",  впевнений "свободівець" Василь Попович.

А перший заступник голови обласної ради Василь Гладій перерахував основні ризики цього бюджету. 

"Перше – загальний обсяг бюджету, який в порівнянні з минулим роком зменшився майже на півтора мільярда, бо зменшили розмір субвенції для надання субсидій на 23%. При тому збільшують тарифи на газ. Друге – зменшено дотації на утримання закладів бюджетної сфери. Третє – значна частина обласного бюджету піде на охорону здоров’я, бо зменшена медична субвенція. Відповідно значно збільшується навантаження на обласний бюджет.Четверте – кожен тарифний розряд має суттєво впливати на зарплату, а не так, як зараз. І останнє – ми нікуди не дінемось від невиплат зарплати, в 2019-му році ситуація з цим не покращиться", – перерахував недоліки бюджету Гладій.

Натомість голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич дорікнув, що чиновники, відповідальні за медичну і освітню галузь, не захищають у Києві своїх видатків.

"Чому ми маємо закривати дірки держбюджету і забирати кошти з культури, спорту, соціального захисту? Наступного року на весь спорт області передбачено всього 45 мільйонів. А як же ремонт і утримання закладів культури? Тільки на франківський драмтеатр, щоб довести до ладу, треба кілька мільйонів, це вже не говорячи про інші театри, будинки культури. Те ж саме стосується соціальних закладів, де перебувають люди з фізичними та розумовими вадами. Їм потрібне харчування, памперси… А ми гроші, що мали б піти на ці потреби, віддаємо на зарплатні борги. За освіту і медицину відповідає держава, і вона має їх фінансувати, а не ми за рахунок спорту, культури та соціального захисту",  зауважив Олександр Сич.

Відтак 55 депутатів підтримали запропонований проект бюджету.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: