fbpx

Наша заява легка і ніжна: облрада повторно готує звернення з приводу антиукраїнських настроїв у Польщі

Суспільство 11:57, 14.12, 2016

Постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму повторно розглянула звернення обласної ради щодо нагнітання антиукраїнських настроїв у польському суспільстві.

Нагадаємо, 9 грудня на сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розкритикували окремі пункти звернення і відправили його на доопрацювання. 

Сьогодні на засіданні комісії начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Дмитро Романюк зазначив, що у Польщі до "українського питання" можуть "ставитися неоднозначно", і тому робити політичні звернення потрібно вкрай обережно.

"По змісту і по суті підтримуємо. Але перед прийняттям рішень, у плані гібридної війни, до таких питань треба підходити максимально зважено. Геополітика  це як шахова дошка,  каже Романюк. – Питання потрібно порушувати, але так, щоб це було максимально ефективно і вигідно для нас".

Романюк запропонував звернутися до правоохоронних органів Польщі з запитом про інформацію, чи було розслідування і яке покарання для осіб, які здійснили наругу над державними символами України.

Голова фракції "Свобода" в обласній раді Михайло Королик нагадав зневажання української символіки та українських поховань на території Польщі. Останній випадок трапився на цих вихідних, коли поляки у Перемишлі організували антукраїнський марш під патронатом тамтешнього міського голови, де один із учасників вигукував "Смерть українцям!" 

"Ми розуміємо, що у нас складна ситуація – у нас війна, у важкому стані економіка, але це не дає права топтатися на нашій гідності. Якщо ми не заставимо інших поважати нашу гідність і якщо на території нашої держави не буде кроків на захист гідності, то як заставити партнерів нас поважати? – запитав Королик. – Наша заява легка, ніжна, але вона спрямована на те, щоб і наша, і польська влада зробили все можливе, щоб такі речі у майбутньому не повторювалися, а винні були покарані".

Михайло Лопушинський – представник Об'єднання українців у Західній Польщі – зазначив, що заява дуже делікатна.

"Там немає політичного контексту. Заява чітко вказує, що притягнути до кримінальної відповідальності винних, – зазначив Михайло Лопушинський. – Я думаю, що її доцільно приймати".

Лопушинський зазначив, що конфліктні ситуації виникають лише у Перемишлі. Цьому є історичні передумови. Об'єднання українців у Польщі зверталося до всіх державних структур Польщі з вимогою знайти і покарати правопорушників і вандалів. За ненависть до нацменшин винним може загрожувати кримінальне покарання, оскільки це суперечить міжнародним уніям, які підписала Польща, наголошує Лопушинський.

Комісія запропонувала, щоб усі фракції попрацювали над цим зверненням до наступної сесії і внесли свої пропозиції.

Текст оновленого звернення:

"Поряд із висхідною динамікою розвитку партнерських стосунків із нашими польськими колегами, інтенсифікацією співробітництва, Івано-Франківська обласна рада не може не помічати ряду антиукраїнських за своїм змістом провокацій, що свідомо здійснюються, очевидно, під патронатом окремих, зацікавлених політичних сил або ж і спецслужб іноземних держав, посягаючи тим самим на позитивні напрацювання між обома націями на засадах взаємоповаги і добросусідства.

Зауважимо, що лише у період із 2014 по 2016 роки на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань. Останній ж такий випадок, що мав місце 9 жовтня 2016 року в селі Верхрата Підкарпатського воєводства, коли активістами окремих ультраправих організацій, що відомі в тому числі і своєю співпрацею із терористичними угрупованнями ДНР і ЛНР, з допомогою перфоратора було знесено хрест над могилою вояків УПА та розбито пам'ятні таблиці, взагалі переходить межі будь-яких усталених моральних засад.

Нагнітанню нездорової антиукраїнської істерії в частині польського суспільства сприяє й нещодавній прем’єрний показ та вихід у широкий прокат відверто маніпулятивного й одностороннього за своїм характером фільму "Волинь". Замовчуючи цілий ряд трагічних сторінок національної історії, картина чомусь створює в уяві пересічного глядача образ українця як такого собі різуна, палія та вбивці.

Брутальним за своїм характером став й інцидент зі спаленням Державного прапора України під час офіційних заходів з нагоди Дня Незалежності Республіки Польща. Характерно, що ця прикра провокація була вчинена незадовго після спільного прийняття Верховною Радою України та Сеймом Республіки Польща Декларації Пам’яті та Солідарності.

Ще більш насторожуючою є провокація, факт якої мав місце буквально напередодні, 10 грудня 2016 року, в Перемишлі під час так званого "Маршу орлят", що відбувався, зокрема, і під патронатом тамтешнього міського голови. В той час як колона проходила повз Український народний дім, один з учасників маршу закричав польською мовою: "Смерть українцям!"

Представляючи найвищий представницький орган Прикарпаття, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до наших польських партнерів з вимогою забезпечення належного розслідування та невідкладного притягнення до відповідальності винних у вчинених провокаціях, якнайшвидшого відновлення сплюндрованих українських пам’ятників та місць поховань й уникнення одностороннього трактування історії в майбутньому.

Тематика історичної пам'яті не лише складна, а й взаємосуперечлива, опираючись на численні міфи, національні архетипи та насаджені стереотипи. У випадку українсько-польських взаємин єдино вірною, на наше глибоке переконання, є подальша політика взаємного примирення. Давати оцінки, висновки з такого роду питань мають не політичні діячі, а в першу чергу історики, наукові інституції посередництвом фахової дискусії. В протилежному випадку ризикуємо захлинутись у безкінечних взаємних звинуваченнях на історичному ґрунті на противагу спільному поступу, добросусідству та протидії викликам сучасності", – йдеться у зверненні.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: