fbpx

Франківські активісти представили проект накриття Тисменицької брами. ФОТО

Суспільство 12:49, 20.09, 2018

Останні кілька тижнів на Тисменицькій брамі розкопки не ведуться. Фахівці працюють над написанням наукового звіту та розробляють архітектурне рішення музеєфікації та накриття знахідки.

Про це розповіла у мережі активістка і співзасновниця ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич. Каже, готова приймати пропозиції.

Розробка проекту та всієї необхідної документації забере не один місяць, команда не встигне з накриттям до холодів. Тож на нараді вирішили засипати розкопки на час підготовчих робіт піском – це вбереже старовинні кам’яні кладки від морозів і, можливо, руйнування. А з настанням тепла активні роботи на місці продовжаться.

"Текст з поясненнями щодо задуму, розміщеного на інформаційному плакаті на огородженні розкопок. Нам цікава і важлива ваша думка. Момент хвилюючий, адже з таким археологічним досвідом місто стикається вперше. Віримо, що цей досвід матиме логічне і таке очікуване позитивне завершення. Чекаємо на ваші відгуки!” – пропонує Козакевич.

Читайте також: Рештки Тисменицької брами Станиславівської фортеці хочуть перетворити на "туристичний магніт"

Ініціатори представили результати наступного етапу робіт – архітектурне рішення накриття, музеєфікації та створення громадського простору:

– Місце знахідки перетворюється у повноцінний громадський простір, який виконує одночасно кілька функцій: освітню, рекреаційну, наукову. Доступність огляду знахідки з різних сторін та місця для відпочинку дозволяють пізнавально проводити час, організовувати різні заходи та події – від екскурсій та уроків історії чи лекцій для учнів та студентів до наукових конференцій та камерних музичних концертів.

– Завдяки скляним конструкціям простір "Тисменицька Брама" гармонійно вписується в історичне середовище середмістя, вдало доповнюючи вже існуючі домінанти та краєвиди.

– Наявність інформаційних стендів для містян і туристів, які ознайомлюють з історією археологічної знахідки, підвищуватимуть рівень обізнаності щодо історії міста, зацікавлюватимуть до її вивчення та бережного ставлення до культурної спадщини.

– Завдяки запропонованим архітектурним рішенням накриття та музеєфікації надається можливість огляду знайдених під час археологічних розкопок горизонтальних і вертикальних площин фундаментів Тисменицької брами, які виконані різними кладками та матеріалами, характерними для XVII-XVIII ст.

– Для подальшого вивчення, дослідження знахідки конструктивно передбачений доступ до знахідки науковців, археологів, студентів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: