fbpx

Франківські активісти відремонтують старовинні двері будинку Ради профспілок області. ФОТО

Суспільство 19:46, 29.06, 2017

Активісти спільноти "ФранківськЯкийТребаБерегти" взялися за реставрацію старовинних дверей, що раніше були входом до кам'яниці на площі Міцкевича, 4. Нині у будівлі розташована Рада профспілок області.

Старовинні двері замінили на пластикові кілька років тому. Голова ГО "ФранківськЯкийТребаБерегти" Марія Козакевич зазначила, що старі двері не викинули, а зберігали весь цей час у підвалі приміщення. 

"На площі Міцкевича з 1896 року стояв собі красивий блакитний будинок з шоломом, як у відважного лицаря, з розкішними дерев'яними дверима з багатою різьбою і ковкою. Будинку, який є пам'яткою архітектури, випала честь в часи Австро-Угорщини бути повітовою радою Станіславівського повіту (тобто по-сучасному будинком ОДА). Після Другої світової будинок передали профспілкам", – написала у соцмережі Марія.

Паб, який розмістився у підвалі кам'яниці, використовував ці двері як елемент декору. 

"Дверні полотна підмалювали і повісили на стіни для краси, з фрамуги зробили вікно у двір. І це, скажу я вам, ще щаслива історія, бо найчастіше такі двері або зникають з міста у невідомому напрямку, або йдуть на дрова, або гниють помаленьку в якомусь закамарку…. А ці висіли на стінах сухого підвалу всі останні роки, а на одній з найатмосферніших площ міста в старовинному блакитному будинку стояли пластикові двері", – обурюється активістка.

1

Дирекція Ради профспілок та адміністрація комерційного закладу після певних переговорів погодились на реставрацію автентичних дверей і їх повернення на місце. А власник пабу попросив на замовлення зробити копію цих дверей та погодився частково долучитися до реставрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: