fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Франківські архітектори: єпархія спеціально доводить до руйнування капличку у Меморіальному сквері, щоб на її місці збудувати велику церкву

Франківські архітектори: єпархія спеціально доводить до руйнування капличку у Меморіальному сквері, щоб на її місці збудувати велику церкву

Суспільство 11:15, 30.01, 2015

Під приводом "реконструкції" Івано-Франківська архієпархія Української греко-католицької церкви хоче у Меморіальному сквері замість каплички звести великий храм.

Пропозицію архієпархії розглянула містобудівна рада при департаменті містобудування і архітектури МВК. Ескіз церкви, яку пропонують назвати "Церква героїв українського народу", розробив сам в. о. директора департаменту, головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар.

Єпархіальне управління УГКЦ мотивує своє звернення тим, що у каплиці, де проводяться богослужіння, не вистачає місця для вірян.

Однак більшість членів містобудівної ради висловилися не на користь будівництва. На їхню думку, церква спеціально руйнує капличку, щоб її розвалити, а на її місці збудувати храм.

Зокрема, Микола Василинюк відзначив, що церква лише прикривається словом "реконструкція".

"Капличка зараз руйнується, так це спеціально робиться… У сквері люди відпочивають – старше покоління, молодь, яку ви повинні виховувати, щоб не пила горілку,  звернувся від до отця, який лобіює будівництво. – А ви показуєте такий приклад. Там парапет відпадає, весь граніт сиплеться".

Архітектор Володимир Ідак похвалив проект Гайдара з погляду мистецтва архітектури, сказав, що він має право на життя. Однак не в Меморіальному сквері.

"Давайте в кінці кінців доведемо до нормального стану те, що є, щоб нам не соромно було. Але у мене таке враження, що воно спеціально підводиться до того, щоб капличку  знести",  сказав Ідак.

Архітектор додав, що, дозволивши так звану реконструкцію, містобудівна рада виставляє себе на посміх. Адже зовсім недавно відбулася реконструкція Меморіального скверу, де збудували капличку (у 2002 році, – КУРС).

"Ми себе виставляємо на посміх. Зовсім недавно побудували, і знов туди кран має заїжджати? Що скажемо громаді? Що, ми зробимо краще, ніж 10 років тому?"  запитує Володимир Ідак.

Начальник відділу охорони культурної спадщини МВК Ігор Панчишин нагадав колегам, що Меморіальний сквер в цілому є пам’яткою державного значення, тому будь-яке будівництво там обговорювати взагалі недоречно.

Присутній на містобудівній раді депутат міськради Роман Василюк висловився жорсткіше.

"Я вважаю, що капличку ніхто не хоче утримувати, виходячи з меркантильних інтересів, бо вона не приносить прибутку. А коли побудують церкву і вона буде як бізнес-проект заробляти гроші, тоді вже будуть її утримувати",  сказав Василюк.

Він запропонував закрити це питання і до нього навіть не повертатися, бо міськрада не дозволить нічого будувати в сквері.

Архітектор Олександр Микуляк запропонував створити спеціальний фонд для утримання каплички в належному стані. Однак заступник департаменту містобудування і архітектури Олег Баран нагадав, що представники єпархії відмовилися від допомоги і пояснили, що гроші на утримання каплиці мають.

Вислухавши колег-архітекторів, Володимир Гайдар вирішив, що питання про реконструкцію каплиці у Меморіальному сквері не варто навіть виносити на голосування. Він запропонував провести громадські слухання і вислухати думку містян щодо доцільності будівництва церкви у Меморіальному сквері, запропонував відділу охорони культурної спадщини підготувати свої висновки та заслухати архітектора Олега Лук'янчикова, який проектував чинну капличку. Також для архієпархії УГКЦ підготують пропозиції для будівництва церкви в іншому місці.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: