fbpx

Франківські хірурги самостійно почали робити унікальні операції на серці

Суспільство 18:32, 14.03, 2019

Операції на серці в Івано-Франківську коштують від 33 до 45 тисяч гривень. Для порівняння – у Києві чи Львові ціни на такі операції стартують від 70 тисяч гривень, а у приватних клініках – від 100.

Про це івано-франківські медики розповіли на прес-конференції.

З 2016 року в Івано-Франківську подібні операції проводили разом із хірургами з Національного інституту серцево-судинної хірургіі імeні М. М. Амосова. З того часу в Івано-Франківській Центральній міській клінічній лікарні зробили понад 100 операцій. Нещодавно лікарі Центральної міської клінічної лікарні почали проводити такі операції самостійно. За два тижні прооперували 12 пацієнтів.

Операції роблять два хірурги – Володимир Двірник, якого підготували фахівці з інституту Амосова, та Тарас Гудзенко, який нещодавно повернувся з Польщі, де працював 2,5 роки і вчився.

"Було б дуже добре, якби було хоча б чотири хірурги, які б один одного заміняли", – зазначає головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк.

За словами кардіохірурга Тараса Гудзенка, зараз франківські медики проводять повну артеріальну реваскуляризацію при ішемічній хворобі, роблять реконструктивні операції на клапанах серця, протезування клапанів серця, пластику мітрального клапана тощо.

Він зазначає, що наразі є можливість робити 120 операцій у рік.

"Якщо кількість пацієнтів буде збільшуватися, потрібна буде ще одна операційна кімната, ще одна операційна бригада. Адже одна бригада складається з 10 осіб", – каже Гудзенко.

До речі, зарплата провідних хірургів у ЦМКЛ становить 3600 грн.

На запитання, як вдається втримати лікарів на таку зарплату, головний лікар Тарас Масляк відповів:

"Секрет утримання цих лікарів я не буду розголошувати. Я вдячний всій команді цієї лікарні, цих фахівців, з яких одиниці виїхали за кордон. Так, у нас виїхало до 10 лікарів. Але секрет тримання цих людей я не буду говорити, щоби не було питань у деяких структур. Можливо, напишу, коли піду на пенсію", – віджартувався Масляк.

Попри те, що вартість операцій на серці в Івано-Франківську мінімум у два рази дешевша, як в інших містах, не всі можуть собі їх дозволити. Тому Масляк звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням знайти у бюджеті кошти на дофінансування таких операцій для пільгових категорій та учасників АТО.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: