fbpx

Франківські комунальники задоволені своїм прибиранням міста від снігу. Головна проблема – свідомість мешканців

Суспільство 09:01, 26.12, 2018

Про очищення міста від снігу доповідали сьогодні на оперативній нараді в міського голови керівники комунальних підприємств Івано-Франківська.

Віталій Бурко з "Муніципальної дорожньої компанії" розповів, що минулого тижня у період з 15 до 19 грудня випало до 40 см снігу. "Це досить багато. Добре, що такі опади бувають 3-5 рази за сезон", – зазначив Бурко. Він запевнив, що на підприємстві цілодобово чергують люди, стежать за погодними умовами, працює вісім одиниць техніки. 

Бурко запевняє, що спецтранспорт виїжджає на дороги, як тільки починає падати сніг. В основному спецтехніка розчищала дороги вночі, вдень її кількість зменшували. Спершу таке не практикували, оскільки боялись створювати затори на дорогах, однак вирішили розчищати дороги та посипати від ожеледиці відразу. 

"Нам вдалося не допустити транспортного колапсу. На завершення снігопаду 80% доріг було розчищено", – сказав Бурко.

З тротуарами ситуація гірша. Немає механізованого способу посипання цих ділянок. У підприємства лиш один трактор, чого замало для такого міста, як Франківськ. 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків запропонував взяти ще техніку в лізинг. Бурко відповів, що це надто дорого. 

Деякі маленькі вулички навіть не включали у список для очищення, оскільки там неможливо проїхати через припарковані автомобілі.

Марцінків зауважив, що найгірша ситуація в дворах. В МІУК пояснили, що працівники розчищають та посипають міжбудинкові проїзди стільки, скільки встигають за 8-годинний робочий день.
Мер додав, що всім підприємствам треба посилити роботу з прибирання вулиць та дворів.

Мер доручив, щоб до 1 січня поприбирали територію біля пам'ятника Бандери. Виявляється, що територія біля пам'ятника закріплена за комунальним підприємством обласної ради, яке там не прибирає. Марцінків доручив розробити проект рішення щодо передачі території на баланс одного з КП міста.

Керівник департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак подякував керівникам всіх КП, зазначивши, що у порівнянні з минулими роками цього року вони справлялися краще. Він сказав, що найбільша проблема  свідомість мешканців та балансоутримувачі їхніх будинків, які мали би прибирати сніг у дворах, з дахів будинків. Мешканці приватних будинків та підприємці мали б прибирати прилеглі тротуари. Однак змусити можна не всіх.

Працівники виконкому допомагатимуть прибирати виключно зупинки та пішохідні переходи.

У правилах благоустрою прописано, що у разі снігопаду автомобілі не повинні паркуватися на дорозі, щоб не заважати сніоочисній техніці, однак за цим ніхто не стежить. Це має входити в обов'язки поліції.

Бурульки з будинків мають збивати домоуправителі. У разі, якщо з даху зірветься бурулька і травмує когось, саме балансоутримувач нестиме кримінальну відповідальність.

Смушак продемонстрував присутнім на оперативній нараді ролик, як комунальники прибирають дороги у Німеччині. За чистоту тротуарів відповідають мешканці, а за дороги та проїзди  комунальна техніка.

"Все воно добре, але сніг треба чистити",  підсумував Марцінків.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: