fbpx

Франківські лікарі вчилися діяти в екстремальних ситуаціях в акушерстві

Суспільство 20:11, 12.04, 2016

У симуляційному центрі обласного перинатального центру для курсантів кафедри акушерства і гінекології ПО ІФНМУ провели майстер-клас "Удосконалення техніки практичних навичок по відпрацюванню покрокового алгоритму з надання невідкладної допомоги при серцево-легеневій реанімації в контексті симуляційного навчання".

Майстер-клас був присвячений термінальним станам в акушерстві, які пов’язані в основному з кровотечами, емболією навколоплідними водами, тромбемболією, інформує прес-служба ІФНМУ.

Під час тренінгу, окрім презентації теоретичного блоку, учасники мали можливість випробувати себе в практичній частині, яка відбувалася у форматі навчального сценарію. Під час ситуаційної задачі лікарі повинні були діяти в екстремальній ситуації – рятувати життя породіллі шляхом серцево-легеневої реанімації. Задача симулювала сценарій тромбемболії легеневої артерії в жінки з вкрай високим ступенем ризику щодо тромбемболічних ускладнень. Цікаво, що курсанти досі в своїй практиці ще не зіштовхувалися з подібною ситуацією. Учасники тренінгу практикувалися на манекені. 

"Термінальні і критичні стани в акушерстві, як правило, закінчуються серцево-легеневою недостатністю, – розповідає завідувач кафедри акушерства і гінекології ПО ІФНМУ Оксана Макарчук. – Тому вони вимагають виконання покрокового алгоритму дій, куди входить не тільки введення препаратів, проведення непрямого масажу серця, але й злагоджена командна робота".

За словами організатора майстер-класу, асистент кафедри акушерства та гінекології післядипломної освіти Мар’яни Римарчук, мета навчань у симуляційному центрі полягає в тому, аби настільки відпрацювати необхідні навики, щоб у реальній практичній роботі звести до мінімуму час надання ефективної невідкладної допомоги в різних станах.

На сьогодні в симуляційному центрі апробовані чотири акушерські програми, а також працює команда тренерів-неонатологів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: