fbpx

Франківські матері розповіли про порушення при благодійних внесках у навчальні заклади

Суспільство 12:49, 24.01, 2017

На думку матерів маленьких франківців, так звані "благодійні батьківські внески" перетворились на основне джерело фінансування поточних потреб освітніх закладів, а часто й капітальних ремонтів. Збір коштів відбувається неконтрольовано, з порушенням норм чинного законодавства, нема звітності та прозорості.

Про благодійні внески у навчальних закладах міста розповіли сьогодні на прес-конференції активісти ГО "Мами Прикарпаття". Голова організації Мар’яна Вершиніна зазначила, що вся озвучена інформація отримана на основі офіційних відповідей на численні інформаційні запити.

Активістка Наталія Амарі зазначила, що ініціатива збору коштів йде від завідувачів і директорів, а прикривають її "батьківськими комітетами". Кошти, що виділяються з бюджету, розподіляються нераціонально, а багато статей витрат є штучно перебільшеними.

Так, 7 тисяч гривень на рік витрачається на оплату телефонного зв’язку й Інтернету в дитсадках міста. На оплату видань для працівників також виділяються немалі суми – по 5 тисяч гривень на рік для кожного садка. Окрім цього, кошти на ці видання збираються готівкою з батьків.

"Куди ці кошти насправді йдуть і чи потрібна їм ця література. Це питання ми ще будемо вивчати",  каже Наталя Амарі.

Батьки не знають, чи виділяються з бюджету кошти на миючі і дезінфікуючі засоби для ДНЗ і в якій кількості, а також чи було виділено додатково із місцевого бюджету 2 млн грн на миючі засоби і засоби гігієни у 2017 р. за дорученням мера міста.

"Батьки повинні давати лише благодійні внески без фіксованої суми. Це має відбуватися лише через офіційні рахунки,  зазначила Наталя Амарі. – У рядку "призначення платежу" вони вказують, що це "благодійна допомога", що зрештою може обернутися податковою пільгою".

Вона привела приклад, що у 2015 році в одному із садків було передбачено на миючі засоби суму у розмірі 1000 гривень. На цей рік передбачено 5 тисяч, однак у дитсадку продовжують давати батькам списки із миючими засобами.

"Списки по дитячих садочках роздаються абсолютно різні",  зауважила Мар’яна Вершиніна.

Загальну суму обов'язкових благодійних внесків у дитсадках визначають по-різному. По Франківську найменша сума такого "благодійного" внеску – 30 гривень у місяць. При цьому у садках вивішують списки батьків, які зробили благодійні внески, а також списки "боржників". Окрім цього, є і одноразові внески на капітальні ремонти. Їх суми добігають і кількох тисяч гривень з сім'ї.

Крім цього, активістки "Мами Прикарпаття" звернули увагу на неякісне харчування, постачання продуктів у дитсадочки і школи та їх якість.

"З року в рік з листопада починається ситуація з поганим забезпеченням харчування у школах,  зазначила Мар'яна Вершиніна.  Те, що їдять наші діти, відбивається на їхньому здоров’ї. В кінці року не заключені тендери, чимало продуктів не потрапляють у садки та школи".

За словами активістки Зоряни Маланчук, є чимало відхилень, чи не найбільшими з яких є невідповідність рецептурі. Також на кухнях не дотримується "товарне сусідство"  продукти, які не повинні зберігатися разом, зберігаються в одному місці.

Окремою проблемою є діти-інваліди. Їх харчування має відбуватися за рахунок міського бюджету. Однак вони не отримують пільгової їжі. З вересня заява однієї з мам таких дітей перебуває на розгляді у соціального педагога.

"Дуже важливо, щоб самі батьки цікавились питаннями фінансування навчального закладу чи то школи, чи то садка. Це можуть бути інформаційні запити, – закликає Мар’яна Вершиніна. – Тому звертаюсь до батьків: цікавтесь, питайте, на що йдуть кошти, бо на 2017 рік виділили немалі кошти!"

Вона додала, що бувають випадки, коли батьки звертаються в Управління освіти, а на них не реагують, тоді звертаються в ГО "Мами Прикарпаття". У такому разі вона радить звертатися в офіційні структури письмово, бо усні звернення там, на жаль, не фіксують.

Активістки зазначають, що вже деякий час намагаються записатися на зустріч з міським головою, однак поки що це не вдається. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: