fbpx

Франківські медики розповіли, як лікуватимуть пацієнтів, котрі не обрали сімейного лікаря

Здоров'я 08:50, 26.06, 2018

Терапевти та сімейні лікарі з івано-франківських поліклінік кажуть, для франківців практично нічого не зміниться. Принаймні поки що.

Нагадаємо, нещодавно від імені деяких закладів охорони здоров'я розповсюджували неправдиву інформацію, що з 1 липня цього року люди, які не підписали декларацію з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, зможуть отримувати лише невідкладну допомогу. Раніше чутки спростувала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. А франківські медики взялися пояснювати, як працюватимуть місцеві медзаклади.

Для мешканців Івано-Франківська поки що нічого мінятися не буде, адже триває процес реорганізації поліклінік міста у єдиний медзаклад. Тому початок липня не є кінцевим терміном. Лікування осіб, які ще не підписали декларації, відбуватиметься за територіальним принципом, йдеться в сюжеті "Каналу 402".

Частина франківців вже обрали собі терапевтів – здебільшого знайомих дільничних лікарів. Утім, дехто досі вагається, оскільки достеменно не знає, чого чекати від реформи.

Реорганізація медзакладів у місті триватиме ще орієнтовно два місяці. Тому медики радять за цей час таки визначитися з лікарем та підписати декларації, адже якщо в останній момент тисячі мешканців одночасно вирушать до медзакладів, виникне чимало труднощів, передовсім технічних, а також фінансових. 

"Усі знають, що таке електронна система – вона буде висіти, і ми не зможемо укласти декларації тій кількості людей. Це буде не наша вина, а технічна причина. Ми будемо створювати паніку самі собі, – зазначає головник лікар міської поліклініки №5 Ольга Савчук.  Буде діяти залишковий принцип. В наказі №503 анонсувався певний перелік медичних послуг, які будуть безкоштовно надаватися на первинному рівні. Як будуть гроші йти на тих людей, які не зареєстровані і не уклали декларації, ніде не прописано. Це буде створювати дуже великі незручності тому, що ми не зможемо якісно надати медичну допомогу".

Нагадаємо, щоб укласти декларацію з лікарем, необхідно мати з собою паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: