fbpx

Франківські науковці розробили програму, яка відтворює патологію у 3D-форматі

Суспільство 15:42, 29.02, 2016

В Центрі стоматології університетської клініки Івано-Франківського національного медичного університету в рамках відкриття Навчально-практичного центру естетичної стоматології презентували віртуальну навчальну програму для студентів.

Уперше в Україні в ІФНМУ впроваджують інтерактивний навчальний комплекс віртуальної реальності, який дає можливість якомога ефективніше навчити студента лікувати пацієнта в різноманітних клінічних ситуаціях.

Розробниками інтерактивного комплексу стали доцент хірургічної стоматології Андрій Пантус та начальник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Василь Сенчій.

Програма дозволяє у віртуальному форматі відтворити реальну патологію. Система моделює 3D-об’єкт, з яким студент за допомогою спеціального сенсорного детектора, наче власноруч, може вчитися виконувати найрізноманітніші маніпуляції з анатомічними структурами (від звичайних розрізів і аж до складних операцій) у так званому віртуальному людському організмі без остраху, що заподіє шкоду пацієнту. Таким чином майбутній медик значно швидше і ефективніше набуває всіх необхідних практичних навичок, інформує прес-служба ІФНМУ.

"Дані комп’ютерної томографії обстежень реальних пацієнтів надходять у нашу навчальну базу даних, і студенти мають змогу відразу скласти план лікування у системі 3D, – пояснює доцент хірургічної стоматології Андрій Пантус.  А спеціальний 3D-принтер фізично відтворює патологію, аби студенти могли детально розглянути кожну конкретну клінічну ситуацію".

Наразі інтерактивний комплекс перебуває на стадії розробки і випробовується в навчально-практичному центрі "Стоматологія із застосуванням 3D-технологій", що на базі стоматологічного центру університетської клініки ІФНМУ. Однак у перспективі даний комплекс планують застосувати на багатьох інших кафедрах ІФНМУ.

Одним із нещодавніх наукових експериментальних проектів цього навчально-практичного центру є розробка дизайну конструкцій черепних протезів, які необхідні у випадках, коли в пацієнта проводиться резекція щелепно-лицевої ділянки. Останні у співпраці із закордонними компаніями можна виготовити методом тривимірного друку з титану або кобальтохромового сплаву. Науково-дослідницька робота і впровадження проекту в клінічну роботу відбувається за участю команди фахівців кафедри хірургічної стоматології ІФНМУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: