fbpx

Франківські патрульні з мигалками та сигналячи приїхали до готелю "Надія" – на весілля. ФОТО

Суспільство 23:49, 11.08, 2017

Прибуття патрульних із увімкненими проблисковими маячками та в супроводі звукових сигналів збентежило мешканців готелю та франківців.

Випадок описав у мережі франківець, депутат обласної ради Тарас Виноградник.

"Дивну ситуацію довелось спостерігати. Декілька екіпажів патрульної поліціїї з включеними мигаючими вогнями та звуковими сигналами під'їхали до готелю "Надія", чим збентежили відпочиваючих та гостей міста. Як виявилось, причина – весілля співробітника – приїхали привітати! 

А якби святкували пожежні, газовики, лікарі, будівельники…" – обурився він. 

Нагадаємо, вчора ввечері у Франківську невідомі "мінували" супермаркети "Сільпо" і "Заравшан". На місце виїхали поліцейські – з увімкненими проблисковими маячками. 

Законність постійного використання проблискових маячків патрульними поліцейськими машинами регулюють службові інструкції та Правила дорожнього руху, затверджені постановою Кабінету Міністрів від 10 жовтня 2001 року, №1306. 

У пунктах 3.1 і 3.2 сказано: "3.1. Водії оперативних транспортних засобів, виконуючи невідкладне службове завдання, можуть відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-182627 та пункту 28.1 цих Правил за умови увімкнення проблискового маячка синього або червоного кольору і спеціального звукового сигналу та забезпечення безпеки дорожнього руху.

За відсутності необхідності додаткового привертання уваги учасників дорожнього руху спеціальний звуковий сигнал може бути вимкнений.

3.2. У разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов'язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу і супроводжуваних ним транспортних засобів".

Отже, відповідно до вказаної правової норми, водії поліцейських патрульних машин можуть включити проблесковий маячок тільки при виконанні невідкладного службового завдання. На практиці таким визнається виїзд на місце вчинення злочину або іншого правопорушення, переслідування злочинця тощо, пише Микола Гошовський, заслужений юрист України, для УП

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: