fbpx

Франківські студенти безкоштовно підготують ескізні проекти на будівництво музею терору у Брошнів-Осаді. ФОТО

Суспільство 17:15, 01.04, 2018

Унікальний не тільки для Прикарпаття, але й для України майбутній історичний музейний комплекс "Пересильний пункт 1947-1953 рр." стане темою дипломних робіт магістрів Інституту архітектури будівництва і туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів та перший заступник голови Богдан Мельник зустрілися зі студентами та їхнім викладачем, доцентом кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури, будівництва і туризму ІФНТУНГ Ларисою Поліщук, щоб на основі певних напрацювань обговорити і проаналізувати, де спорудити історичну пам’ятку та що відобразити в експозиціях.

Випускники неабияк зацікавились цим завданням, оскільки мали можливість не тільки розгорнути увесь спектр своїх фантазій, уявлень і асоціацій, але й побачити безпосередньо барак, де у нелюдських умовах тримали приречених на поневіряння українців. Юні проектанти та їхній викладач з цікавістю оглядали споруду, яка заінтригувала своєю автентичністю. Чимало важливого почерпнули і відзначили після огляду похмурої старої хатинки, сам вигляд якої навіював моторошні уявлення.

Відтак робоча група оцінила і зафіксувала на камери фотоапаратів капличку і пам’ятний хрест. Це місце, за словами Любові Поліщук, варто ознакувати ще й сучасними архітектурними засобами, щоб зробити тематичний акцент і привернути увагу туристів. А от щодо спорудження самої експозиції "Пересильного пункту 1947-1953 рр." під відкритим небом, то варіантів було декілька, тому й варто їх проаналізувати, щоб визначитись остаточно. Ларису Поліщук неабияк зацікавили два цінні історичні будинки у Брошнів-Осаді, які достойні статусу пам’яток архітектури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: