fbpx

Франківський "Карітас" допоміг здобути професію і знайти роботу 30 дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах

Суспільство 11:25, 13.09, 2017

Сьогодні в Івано-Франківську підсумували результати проекту, що його спільно реалізовували Благодійний фонд "Карітас-ІФ УГКЦ" та Богородчанська РДА.

Проект "Шанси для освіти і працевлаштування для дітей та молоді" для Івано-Франківська та Богородчанського району був пілотним і втілювався з благословення владики архиєпархії УГКЦ Володимира Війтишина. Про це повідомив керівник проекту, директор БФ, отець Володимир Чорній. 

За його словами, проект реалізувався з грудня 2016 року і за цей час допомогу у виборі професії, підготовці до вступу в навчальні заклади та працевлаштуванні отримали три десятки дітей, які опинилися в кризових обставинах. 

"Мета проекту – допомогти дітям у складних життєвих ситуаціях знайти себе та інтегруватися в суспільство, обрати добрий фах і місце праці. За час його реалізації бачимо, що така допомога дуже потрібна. Будемо просити владику, щоби і надалі якнайчастіше над цим працювати", – сказав отець Чорній. 

Допомога дітям в рамках проекту була психологічна і практична. Їм допомагали зважити свої вміння і здібності, зрозуміти, яку спеціальність обрати та підготуватися до вступу у виші та в коледжі й професійні училища. Для діток, які хотіли і могли вчитися, організовували знайомство з навчальними закладами. Для тих, хто хотів працювати, влаштовували зустрічі з підприємцями. 

"Постараємося вести цих молодих людей і надалі,  зазначив керівник проекту.  Ми переконані, що ті, хто вже став до праці, будуть успішними, якщо докладуть до цього зусиль". 

Роботу підопічним "Карітасу" пропонували із зарплатою в 5-7 тис. грн. Готельні комплекси надавали працівникам ще й житло і їжу. 

"Ми опікуємося зараз в межах цієї програми 22 дітьми семи кризових категорій,  додав начальник управління молоді і спорту Богородчанської РДА Іван Драгомирецький.  Це, зокрема, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, з родин вимушених переселенців, учасників АТО, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Робимо акцент на тих дітках, які позбавлені підтримки в родині". 

З ініціативи Богородчанської РДА учасникам програми допомагали готуватися до ЗНО місцеві вчителі-волонтери. 

"Я противник навчання з вчителями поза школою,  пояснив Іван Драгомирецький.  Але у нас склалася така практика. І відповідно діти, чиї батьки можуть оплатити послуги репетитора, виразно більше прогресують. Тому ми вирішили допомогти найбільш здібним, перспективним дітям такою підготовкою". 

Результатами такої роботи поділилася вчителька української мови і літератури Саджавської школи Мирослава Урсуляк  дівчинка з багатодітної родини, яку вона готувала до ЗНО, цьогоріч успішно склала тестування і вступила до Прикарпатського університету. 

Діти, підопічні "Карітасу", що опинилися в складних життєвих обставинах, цьогоріч стали студентами ПНУ, ІФНТУНГ, Вищого коледжу готельного сервісу і туризму, медичного коледжу та інших. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: