fbpx

Франківський університет виграв два проекти в рамках Програми транскордонної співпраці HUSKROUA 2014-2020

Суспільство 15:50, 27.12, 2018

За результатами другого конкурсу Програми транскордонної співпраці Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна (HUSKROUA) 2014-2020 Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу виграв два проекти: NET4SENERGY та EnyMS.

У проекті Cross-border Network of Energy Sustainable Universities (NET4SENERGY) (Транскордонна мережа енергетично сталих університетів) ІФНТУНГ виступає координатором, а партнерами є такі університети: Технічний університет в Кошице (Словаччина), Університет Мішкольца (Угорщина), Технічний університет Клуж-Напока, Університетський центр в Байа-Маре (Румунія). Бюджет на чотирьох партнерів – 326 448,04 €, з них 293 803, 23 € – внесок Європейського Союзу.

Проект Net4SENERGY розроблений з метою підвищення ефективності роботи ключових університетів у межах транскордонного регіону HUSKROUA задля подолання наслідків зміни клімату завдяки енергоефективності з метою забезпечення сталого розвитку територій через співпрацю, підтримку та обмін діями, що сприяють цьому. Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка набрала чинності в 2017 році, демонструє глибокий потенціал і зумовлює специфіку такого співробітництва в сфері енергоефективності громадських будівель та розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні. Крім того, всі чотири країни мають на меті пошук нових можливостей для тіснішої співпраці, в тому числі і в сфері вищої освіти, партнерства муніципалітетів тощо.

У проекті Energy Recovery from Municipal Solid Waste by Thermal Conversion Technologies in Cross-border Region (EnyMSW) (Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні) ІФНТУНГі виступає партнером. Координатори – Технічний університет Клуж-Напока, Університетський центр в Байа-Маре (Румунія), другий партнер – Технічний університет в Кошице (Словаччина). Бюджет на трьох партнерів – 289 389,64 €, з них 260 450,66 € – внесок Європейського Союзу.

Основною метою цього проекту є об'єднання фахівців престижних університетів з метою вивчення можливостей управління твердими побутовими відходами (ТПВ) методом термічної обробки для відновлення енергії. Науково-технічний потенціал університетів може бути спрямований на потреби місцевих, регіональних і транскордонних громад з метою сприяння їх розвитку. На довоготривалу перспективу – якщо буде застосовуватися термічна обробка з метою відновлення енергії, то це приведе до ліквідації звалищ та збільшення енергоефективності.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: