fbpx

Франківський вертеп повезе Ірода-Путіна в зону бойових дій

Суспільство 15:55, 11.12, 2014

З 4 по 14 січня і у зоні війни запанує дух Різдва. А привезуть його тридцять прикарпатських волонтерів. Самі актори вертепу не тільки з Івано-Франківська, а й з сусідніх областей. Тому, щоб приїхати на чергову репетицію, витрачають 4-5 годин в дорозі.

Зелені чоловічки, Криза, Банкір, українці, Ангел і ще кілька десятків персонажів прикарпатського вертепу завітають у різдвяний час на Схід. Основна мета поїздки цих волонтерів – підтримати наших військових у зоні бойових дій і зігріти думкою, що все буде добре. І нагадати, що добро завжди перемагає зло. Окрім вистави та колядок, військовим повезуть ще й свято вечірніх страв: кутю, грибну юшку, вареники, пише risu.org.ua.

Ініціатор різдвяного вертепу на сході – місцева мешканка Христина Юрків-Романько.

"Наша така місія є поїхати до них і створити родинну обстановку і разом з ними пережити це Різдвяне Таїнство, пережити Різдво саме там і саме з ними", – розповідає волонтер Ігор Клюба.

Репетиція вертепу

Сценарій для вертепу вже написаний. З режисурою та постановками допомагають працівники обласного драмтеатру та філармонії.

"Вперше в житті багато хто не буде зустрічати Різдво в родинах. Цей вертеп, як на мене, – свята справа. Хоч трішечки кожен з нас може докластися до неї",  каже директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський.

Репетиція вертепу

Сам сценарій – незвичний. Адже у ньому історичні релігійні мотиви поєднані із сучасними драматичними. Поруч з уже знайомими нам персонажами будуть теперішні сумнозвісні "знаменитості". Замість Ірода – Путін, а його помічники  зелені чоловічки.

Головний негативний персонаж

"Головний негативний персонаж вертепу  Ірод-Путін. Це наша тепер родзинка, і все побудовано із цього. Тобто приходить Ісус-Спаситель, і ми веземо таку радісну звістку нашим солдатам, що не переживайте, обов’язково добро поборе зло!" – говорить пані Христина.

Репетиція вертепу

У "Фронтовому вертепі 2015" буде додано кілька сучасних персонажів, такі як Криза, зв’язана з падінням гривні, ростом долара, Банкір… Ролі між учасниками розподіляли на основі лотерейного розіграшу.

Залучились до вертепу і багато небайдужих. Це і актори-аматори, і студенти духовної семінарії, і просто добровольці. З усіх учасників вертепу ніхто не має родичів в зоні бойових дій. Але один із хлопців воював на Сході. У вертепі будуть учасники не тільки з Івано-Франківської, а й із Закарпатської, Тернопільської та Львівської областей.

"Фронтовий вертеп 2015" планує охопити майже всі позиції бійців. Супроводжувати вертеп в зону бойових дій буде Народна самооборона Івано-Франківська. Для цього спеціально складуть маршрут.

"Ми добровольці і готові абсолютно до всього. Ми усвідомлюємо, куди їдемо. Захист – це тільки Бог. Ми з отцем-капеланом ходили в наш військкомат. Ми прийшли до наших самооборонівців, і от вони мені кажуть: Христя, ми будемо вашим супроводом, все поможемо, маршрут складемо, охоронятимемо. Тобто вся безпека лягає на їхні плечі",  говорить ініціатор вертепу Христина Юрків-Романько.

Учасники вертепу, крім гарного настрою, повезуть солдатам ще й кутю, домашню випічку і подарунки: светри, шапки, шалики, рукавиці, термобілизну, валянки, чоботи, рюкзаки, термоси, вервиці… Для куті люди передають мед, мак, ізюм. Загалом розраховують відвідати 2000 тисячі солдатів. Щоб чітко розрахувати, скільки везти куті, робили пробну порцію.

"Сьогодні передали 20 кг ізюму і 7 кілограмів уже тертого маку. Зварили з дисків "буржуйки". Але цю "буржуйку" можна використовувати тільки на полі. З Ватикану нам передали 150 посвячених вервиць, і вчора жінка передала ще 50 вервиць",  говорить пані Христина.

Організатори просять долучатися, щоб допомогти назбирати подарунки для 2000 тисяч солдатів. Також планують зробити фільм з відеозверненням.

У дорогу вертеп збирається 4 січня. Актори просять підтримати їхню ініціативу і долучитись до благородної ідеї, щоб і до наших військових завітав дух Різдва. Щоб там, у гарячій точці, вони почули знайомих колядок і хоч трохи відчули себе, як удома.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: