fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Франківський військовий ліспромкомбінат незаконно рубає деревину в зоологічному заказнику "Чорний ліс", – прокуратура

Франківський військовий ліспромкомбінат незаконно рубає деревину в зоологічному заказнику "Чорний ліс", – прокуратура

Суспільство 07:15, 03.05, 2018

Військова прокуратура підозрює службовців ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. Мова йде про вирубку лісу у зоологічному заказнику "Чорний ліс".

23 квітня військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 КК України та звернулася до Івано-Франківського міського суду із клопотанням про доступ до документів ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" та Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

В ухвалі міського суду йдеться, що рішенням Івано-Франківської обласної ради від 26.04.1995 "Про утворення загально-зоологічного заказника "Чорний ліс" частину території земель лісового фонду, які перебувають у постійному користуванні Івано-Франківського військового лісопромислового комбінату (правонаступник ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат") включено до загально-зоологічного заказника місцевого значення "Чорний ліс", згідно з додатком (квартали № 62-64 Прикарпатського військового лісгоспу ДП "ВЛПК").

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 суцільні санітарні рубки забороняються у різних видах заповідників, заказниках та національних парках.

"Проте службові особи Прикарпатського військового лісгоспу ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" у порушення вищевказаних нормативно-правових актів, знаючи, що квартали № 62-64 Прикарпатського військового лісгоспу входять у загально-зоологічний заказник, де передбачена заборона проведення суцільних рубок, умисно, зловживаючи службовим становищем, включили території лісового фонду зазначеного кварталу у відомість чергової лісосіки на суцільну рубку як експлуатаційні ліси з метою виготовлення лісорубного квитка", – йдеться у клопотанні військової прокуратури.

Так, 17 лютого 2018 року Прикарпатському військовому лісгоспу ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" видано лісорубний квиток № 1 на проведення суцільної рубки у кв. 64 вид. 2 пл. 1,0 га ліквідним запасом 124 м³ та кв. 64 вид. 23 пл. 1,0 га ліквідним запасом 141 м³.

"На підставі дозвільного документа та протиправних дій службових осіб Прикарпатського військового лісгоспу ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" здійснюється незаконна рубка та вивезення дерев лісового фонду", – вважають у військовій прокуратурі.

Військовий прокурор звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, які стали підставою для видачі лісорубного квитка, зокрема таких: заява на використання лісових ресурсів під час проведення робіт головного користування, відомість чергової лісосіки, польова перелікова відомість, перелікова оцінювальна відомість, картка технологічного процесу розробки лісосіки, план лісосіки, письмове погодження органу влади та інші документи.

Слідчий суддя Івано-Франківьского міського суду задовольнив клопотання військового прокурора та надав тимчасовий доступ до документів, які стали підставою для видачі лісорубних квитків на проведення рубок у кварталах № 62, № 63, № 64 Майданського лісництва Прикарпатського військового лісгоспу ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат".

Також суддя надав тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні Прикарпатського військового лісгоспу Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат".

Прокурор отримав доступ до документів, які стали підставою для проведення рубок, зокрема: лісорубні квитки на зазначені рубки, листки сигнальних насаджень лісосік, перелікові відомості дерев, нормативно-грошові оцінки вказаних лісосік, плани-схеми відведення лісосік, ліміти для здійснення рубок, акти приймання-передачі лісосік підрядникам, акти обстеження лісосік відповідальними працівниками, договори підряду, договори купівлі-продажу лісопродукції, зрубаної на вказаних лісосіках, товарно-транспортні накладні на вивезення лісопродукції із лісосік, журнал реєстрації товарно-транспортних накладних, а також інші наявні документи, що пов'язані із цими лісосіками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: