fbpx

У Франківську учасники АТО власноруч будуватимуть багатоквартирні будинки для бойових побратимів

Суспільство 12:56, 30.03, 2017

Міська асоціація учасників АТО запускає у Франківську новий для України проект із забезпечення бойових побратимів житлом. Рішенням Асоціації створено житлово-будівельний кооператив, у якому учасники АТО власноруч будуватимуть багатоквартирні будинки для бойових побратимів.

Про старт нового проекту і створення житлово-будівельного кооперативу на прес-конференції в Івано-Франківську повідомив голова Івано-Франківської міської асоціації учасників АТО Василь Андріїв.

"Ми хочемо показати, що готові самостійно реалізувати такий проект. Ми достатньо сильні і розумні, щоб втілювати щось нове, інноваційне у нашому житті, без допомоги влади чи інвесторів. Не хочеться бути комусь зобов’язаним", – розповідає Василь Андріїв.

Тому Асоціацією прийнято рішення про припинення реалізації проекту "Житло воїнам АТО" і створення житлово-будівельного кооперативу учасників АТО "Соціум".

"Це той проект, де самі учасники АТО будуватимуть житло для своїх побратимів,  говорить Андріїв.  Учасники АТО, беручи цеглу у руки, будуватимуть житло побратимам".

Новий проект складатиметься з трьох складових:

Перша:

Програма 2016 року "Житло воїнам АТО" продовжуватиметься вже у власному кооперативі. Тобто безкоштовне забезпечення квартирами інвалідів АТО, багатодітних та малозабезпечених згідно з чергою Асоціації. 

Нагадаємо, проект "Житло воїнам АТО" функціонує з липня 2016 року, його реалізують за ініціативи бійців, які об’єдналися, щоб самотужки, не вимагаючи фінансування ні з міського, ні з обласного бюджетів, забезпечувати житлом учасників АТО. Суть проекту у тому, що міська рада надає земельну ділянку в Івано-Франківську ветеранській організації. На цій ділянці атовці пропонують інвестору-забудовнику будівництво багатоквартирного житлового будинку. Частину квартир у збудованому будинку забудовник віддає учасникам АТО за рахунок наданої землі.

Друга: 

Новий проект "Соціальна можливість придбання пільгового житла учасникам АТО", де однокімнатна та двокімнатна квартири будуть коштувати в чотири рази дешевше ринкової ціни, 100-150 тисяч відповідно, у той час як ринкові ціни станом на березень 2017 року 1-кімнатної – 440 тисяч і 2-кімнатної – 620 тисяч гривень. 

"Фактично ми змінюємо поняття ринкових відносин для учасників АТО в можливості придбати власне житло за ціною, значно нижчою за ринкову собівартість. Окрім того, сплата суми за квартиру буде розбита на етап будівництва в 1,5–2 роки. Таким чином, ті, хто вважав, що через низьку зарплату чи фінансову скруту його сім'я не зможе мати власне житло, отримає таку омріяну можливість завдяки нашому проекту".

Придбання житла за пільговою ціною буде виключно для учасників АТО, які мають доцільну потребу. Для всіх цивільних квартири будуть реалізовуватись за ринковою ціною для окупності проекту.

Третя:

Ми дуже добре для себе розуміємо важливість питання психологічної та фізичної адаптації наших побратимів у мирне життя. Тому прийняли рішення самостійно створити міні-реабілітаційні центри для учасників АТО в нашому житлово-будівельному кооперативі "Соціум", де будуть працювати наші найкращі волонтери, які вже понад два роки віддають всі свої сили для реабілітації учасників АТО. В цих центрах ми будемо впроваджувати відновлювальні процедури, розслабляючі та лікувальні масажі, тілесно орієнтовану, арт-терапію, різноманітні прогрівання.

"Ми бажаємо надати весь комплекс необхідних процедур для інвалідів АТО, докласти максимум зусиль для їхнього кращого життя, вони повинні відчувати нашу підтримку та щоденну рутинну роботу для них".

Василь Андріїв зазначив, що перший будинок за цим проектом буде збудований у районі вулиць Хіміків – Целевича. Там планується звести багатоквартирний житловий будинок на 340 квартир. 

Певну частину квартир у будинку безкоштовно отримають учасники АТО, які найбільше цього потребують. Решта квартир будуть продані за пільговою ціною для учасників АТО та ринковою для цивільних. Продаватимуть квартири цивільним, щоб покрити витрати на будівництво.

Техніку для ведення будівництва братимуть в оренду, а працюватимуть на будівництві учасники АТО. За словами Андріїва, брати участь у проекті уже погодилися понад півтисячі учасників АТО.

Нагадаємо, сьогодні Міська Асоціація учасників АТО вручила ключі від квартир чотирьом учасникам АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: