fbpx

Франківці просять владу і церкву утриматися від будівництва на історичних валах у середмісті. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 19:31, 07.09, 2017

На зустрічі, яку ініціювали громадські активісти з приводу будівництва церкви на валах в історичному центрі Івано-Франківська, після бурхливої полеміки прийшли до думки винести питання на загальноміське обговорення і звернулися з цією пропозицією до міського голови.

Акцію “За збереження історичного центру Івано-Франківська” ініціювали в мережі, а відтак запросили небайдужих франківців зустрітися. Зустріч відбулася біля громадського ресторану “Urban Space 100”, оскільки ресторан у майданчику для дискусії активістам відмовив. “Послалися на “аполітичність і арелігійність”, – каже організаторка акції Тетяна Гоголь, – хоч наше питання не стосується ані політики, ані релігії, а стосується міста і землі”.

Мама дворічного сина, яка живе в центрі Франківська і разом із іншими батьками використовує місце на Валах як зону відпочинку, Тетяна Гоголь каже, що як громадянка міста прийшла “поборотися за Вали”.

1

“Ми за свій простір. Ми за зелену зону. Але наголовніше – за історичний спадок міста. Чому ця влада дозволяє собі нищити пам’ятку? Ми не проти церкви. Але треба радитися з громадою. Ми втрачаємо зону відпочинку. Де наші діти будуть гратися? Де будуть кататися взимку? Залиште Вали дітям! Залиште Вали пенсіонерам! Прийдіть подивіться – там ввечері всі лавки зайняті. На Валах є фігура Христа, – до нього люди приходить і моляться”, – виступила активістка.
Тетяна Гоголь зазначила, що закликала франківців у мережі зібратися не для того, щоби протестувати, а щоби обмінятися думками і почути одне одного. Вона висловилася проти заїзду великогабаритної будвельної техніки в історичну зону – на Вали, оскільки це може пошкодити не лише цій історичній пам’ятці, а й комплексу споруд Палацу Потоцьких, що розташований поруч.
Нагадаємо, попри звернення місцевих мешканців, які просили не забирати територію Валів для облаштування під’їзду на будмайданчик нового храму, міська рада погодила облаштування такого під’їзду.
Після Тетяни слова як представник “протилежного боку” попросив Мар’ян Припхан. Чоловік представився франківцем і парафіянином. Він звернув увагу на малочисельність зібрання і звинуватив організаторів зустрічі у маніпуляції. “Є багато молодих людей, які ходять до церкви і підтримують будівництво церкви на Валах. Ми підтримуємо будівництво. Бо за час незалежності в місті не було побудовано жодної церкви. Якщо там буде храм, то буде місце, де батьки зможуть гуляти. Мені як парафіянину соромно за такі маніпуляції”, – сказав представник парафії катедрального собору.
2
Думку, що історичні вали не можна забудовувати в принципі, висловив франківець Віталій Кодря. Це порушення і це зіпсує територію, яка вважається обличчям міста. “Ці люди, які дають дозволи на забудову валів, вони через кілька років будуть за це засуджені”, – підсумував він.

Обмін думками переріс у конфлікт, коли лікар Андрій Івасів поцікавився у парафіянина Мар’яна Припхана, за які кошти будується храм. Той скипів і перейшов на особистості.

3“Гроші на забудову не з вашої кишені, гроші дають благодійники”, – сказав прихильник будівництва храму на валах. “Скільки за ці гроші, скільки буде коштувати церква, можна було би врятувати онкохворих дітей?” – звернувся до нього лікар. “А чого ви не допомагаєте онкохворим дітям? Ви допомагайте!” – відреагував Припхан. “Я допомагаю, особисто допомагаю. А церква? Церква допомагає?” – допитувався Івасів. “От у Німеччині, і Польщі, і в Америці, там церква завжди допомагає хворим діткам”, – підхопили у групі людей, які зійшлися на зустріч. За цей час їх кількість зросла з п’яти чоловік до трьох десятків. І зацікавлені продовжували долучатися.

Лікар Івасів зпропонував зібратися ініціативною групою і оголосити міський референдум з приводу забудови валів. “Ре-фе-рен-дум, ре-фе-рен-дум!” – підтримали присутні.

Щоб зупинити суперечку між лікарем і парафіянином і надати слово наступному виступаючому, депутат міської ради Андріан Волгін відтягнув молодого чоловіка за рукав.
Слово взяла громадська активістка, голова ГО “Мами Прикарпаття” Мар’яна Вершиніна. Вона закликала до врівноваженого діалогу та цивілізованої дискусії.

4

“Маємо зрозуміти, що має бути на цьому місці, щоби знайти компроміс для всіх мешканців міста, – висловилася вона. – Не хочеться відбирати вали у дітей. Хочу зазначити, що я християнка. І не виступаю проти церкви. Не потрібно людей, які мають іншу позицію, звинувачувати в безбожності. Закликаємо до діалогу всіх франківців, представників влади міста, експертів – істориків та архітекторів, і власників земельної ділянки, бо вона знаходиться у дуже цінному місці”.
Активістка Вершиніна запропоновувала присутнім підписати лист-звернення до міського голови Франківська Руслана Марцінківа. Доки люди ставили свої підписи, дискусії продовжувалися у малих групах.
5
6
“Я не голосував “за” це рішення. Я не противник церкви, але спершу треба було спитати мешканців, чи вони підтримують. Скажу відверто, деякі депутати бояться висловити свою думку у питанні, бо це є їхній електорат. Тому і натиснули на кнопку, – прокоментував рішення останньої сесії міської ради дати дозвіл на заїзд техніки до місця будвництва церкви Святого Миколая на валах Андріан Волгін. – Не вірю в написання заяв. Не знаю, чи варто пікетувати церкву. Коли був Майдан, Януковичу заяв ніхто не писав. Але, думаю, спочатку варто ініціювати глобальне обговорення цього питання”.
Насамкінець ініціатори акції запросили франківців приєднуватися до групи у Фейсбук “Зробімо казку на валах!”
Наміри церкви наштовхнулися на опір громадськості – електронна петиція з вимогою заборонити будівництво церкви на Валах швидко набрала необхідну для розгляду кількість голосів, однак будівництво не скасували.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: