fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • У міськраді пообіцяли шукати альтернативну ділянку для будівництва висоток для СБУ, проти яких виступили мешканці Пасічної

У міськраді пообіцяли шукати альтернативну ділянку для будівництва висоток для СБУ, проти яких виступили мешканці Пасічної

Суспільство 12:40, 05.07, 2018

Сьогодні близько трьох десятків франківців зібралися під стінами міської ради, аби зупинити незаконне, на їхню думку, будівництво компанії БК "Вертикаль". Компанія зводить дві багатоповерхівки на замовлення СБУ у мікрорайоні "Пасічна" поблизу школи №24. Заступник мера Олексій Кайда зібрав робочу групу, аби знайти компроміс у конфлікті.

Люди скандували: "Ні – забудові зелених зон. Ні – забудові Хіміків – Тролейбусна", "Дайте дітям кисень!", "Будівництву – ні".  

Після цього частина протестуючих разом з дітьми пішли на засідання робочої групи, яку створили за вказівкою міського голови Руслана Марцінківа для пошуку компромісу в цьому конфлікті. На засідання з'явилися також представники СБУ та БК "Вертикаль".

Засідання проводив заступник міського голови Олексій Кайда, який зазначив, що ГУ СБУ отримало ту земельну ділянку для будівництва житлового будинку у 2012 році за погодженням Кабміну.

"СБУ нам пояснили, що ці шість років не будували, бо у бюджеті не передбачалося на це коштів. Вони були змушені шукати інвестора, який би звів будинки. Дуже багато працівників СБУ є учасниками бойових дій і згідно із законом мають бути забезпечені житлом у першу чергу. Так вони знайшли інвестора БК "Вертикаль",  пояснив Кайда.

За його словами, зараз ДАБІ за зверненням людей проводить перевірку законності будівництва. Перевірка ще триває.

"Я хочу, щоб ми вирішили це питання у діалозі між громадою, замовником СБУ, виконавцем БК "Вертикаль" та міською владою. Не знаю, чи зможемо ми сьогодні дійти консенсусу, але для вирішення проблеми потрібно комусь іти на поступки. Якщо ми зараз усі впремося рогом, то нічого не буде. Давайте будемо дивитися на це питання з двох сторін", – запропонував Кайда. 

1

Мешканці мікрорайону запропонували, аби міськрада знайшла для СБУ інші ділянки під будівництво.

"Якби ця комісія була зібрана раніше, до перекриття дороги могло б не дійти. У нас єдина пропозиція – зберегти зелену зону, змінити цільове призначення землі. Відвести ділянку під будівництво СБУ в іншому місці. Якщо влада спробує, то знайдеться рішення (ділянка), яка задовольнить потреби всіх сторін: і СБУ, і Вертикалі, і нас", – зазначив представник громади Захар.

Кабінет міністрів розпорядженням №1054 від 21 грудня 2016 року затвердив перелік земельних ділянок державної власності, на яких Служба безпеки планує будівництво житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей. У переліку є і ділянка на Тролейбусній. За словами Олексія Кайди, місто не може скасовувати постанови Кабінету міністрів.

"Місто може звернутися до прем’єр-міністра, щоб на засіданні Кабміну розглянули цю постанову і її скасували. Вони спочатку мають її скасувати, аби ми потім могли змінити цільове призначення земельної ділянки", – пояснив чиновник і додав, що сьогодні може підписати такий лист.

Кайда пообіцяв дати сьогодні протокольне доручення юридичному відділу підготувати лист до Кабінету міністрів. "Коли Кабмін скасує свою постанову, ми зможемо виходити з цим рішенням на сесію", – зазначив він.

В СБУ зазначають, що іншої ділянки їм для будівництва не пропонують.

"Ми не граємося в "якби". Наскільки я розумію, на сьогодні інших варіантів немає. Ніхто нам не пропонує ділянки. Я не буду отримувати квартиру у цьому будинку, але у нас є люди, які категорично не відмовляться від квартир", – зазначив представник СБУ.

Згідно з договором, "Вертикаль" має передати частину квартир СБУ уже цього року.

Кайда сказав, що "варто розуміти в якійсь мірі і СБУ". Якщо до початку цього будівництва з часу відведення ділянки пройшло шість років, то якщо зараз знову затримати процес, то люди отримають квартири десь у 2024-25 році. У місті ділянок такої площі під забудову більше немає, а пріоритетом є виділення земельних ділянок учасникам бойових дій.

При цьому міськрада не шукає ділянки, а учасники АТО самі приходять з пропозиціями, і вже тоді на пропонованому місці оцінюють комунікації, інфраструктуру і чи можна змінити цільове призначення землі. А для інвентеризації земельних ділянок у Франківську потрібно близько 10 млн гривень.

"Я би виставив перелік до "Вертикалі" вимог: озеленення, облаштування доріжок, встановлення спортивного майданчика чи футбольного поля, встановлення сміттєвих контейнерів, брукування, відремонутвати якісь під'їзди і так далі. І тоді забудовник каже, що він готовий зробити, що ні",  запропонував вихід із ситуації Кайда.

Він додав, що люди можуть самі пропонувати земельні ділянки, аналогічні за розміром, а міськрада розглядатиме можливість зміни їх призначення.
"Ми маємо земельну ділянку і ми нею розпоряджаємося. Я не прийшов до нікого на кухню і не кажу, як вам варити борщ", – висловився представник СБУ.
Депутат облради Ігор Дебенко, який також живе неподалік місця планованої забудови, попросив дослухатися до позиції мешканців.
"Питання у тому, що забудовник, у якого я купляв квартиру й інші люди купляли, стверджував нам, що там більше нічого не буде будуватися. Це був десь 2014 рік, – зазначив Дебенко. – У нас є фахівці, які стверджують, що там є низка порушень, які можуть бути підставою для скасування рішення".
Кайда нагадав, що перевірка документації щодо забудови почалася 3 липня і триває досі. Громада вимагає припинення робіт до завершення перевірки, хоча вже встановлений паркан та зрізані дерева. Чиновник запевнив, що будувати сьогодні забудовник не має права, оскільки не має декларації на початок будівельних робіт.
"Сьогодні доручимо інспекції з благоустрою виїхати на місце і подивитися, чи є порушення. Якщо є – будемо штрафувати", – сказав Олексій Кайда.
Представник СБУ зазначив, що до сьогодні до Служби не надходило жодних конкретних пропозицій, а коли будуть  їх по суті розглядатимуть. 
 
Олейксій Кайда звернувся до громади, аби не перекривали у місті дороги, доки тривають перевірки, та підбив підсумки засідання робочої групи: 
1. Дано доручення управлінню земельних ресурсів, департаменту архітектури спільно з громадськістю зайнятися пошуком альтернативної ділянки, не гіршої, ніж ця.
2. Звернення до Кабміну про можливість скасування постанови від грудня 2016 року.
3. Сьогодні керівник ДАБІ, представник "Вертикалі" і громадськость їдуть на ділянку і дивляться, чи є порушення.
Як писав КУРС, на Пасічній виник конфлікт через будівництво біля школи №24. БК "Вертикаль" збирається збудувати там дві 10-поверхівки. Частину квартир пообіцяли працівникам СБУ.

Місцеві мешканці подали міській владі електронну петицію проти будівництва і збирають підписи по будинках. Люди хочуть бачити на цьому місці сквер.

18 червня мешканці мікрорайону зустрілися із представниками забудовника. Досягнути домовленості так і не вдалося. Люди погрожували перекрити доступ техніці забудовника до будмайданчика. 

Днями люди заблокували проїзд по вулиці Целевича, а вчора  Галицьку.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: