fbpx

Франківців кличуть творити "Вогні Святого Духа". ФОТО

Культура 20:02, 30.03, 2019

У франківській "Галереї на Промприладі" запустили проект "Вогні Святого Духа". Ідея проста: кожен натхненний франківець через тему вогню може виразити себе.

Задум створити проект з’явився у відомого франківського митця Яреми Стецика близько року тому. На уроках малювання для дітей художник завів розмову про Святого Духа і те, що його прийнято зображувати у вигляді голуба. Однак він являвся у різний спосіб, зокрема у вигляді вогню, пише Sotka.

Проект у "Галереї на Промприладі" – це півтораметрові заввишки напівмонументи з фанери, в які вкладена ідея дружби.

"Я не питаю в людей, які приходять малювати, до якої вони церкви ходять, чи ходять взагалі, чи вірять у Бога. Цим проектом хотів би показати нашу різність, попри яку ми здатні робити спільну справу", – ділиться Ярема Стецик.

Щодня з 14.00 до 17.00 у галереї працює волонтерка Ольга Деренько, яка інструктує, допомагає.

Натхненним ідеєю людям дають акрилові фарби, олівці, крейду. За бажання можна приносити власні матеріали, навіть якісь вирізки, фото, блискітки.

Спочатку людина обирає на фанері місце, пальцем малює уявну лінію, після чого проводить її олівцем чи крейдою. Силует, який з часом перетворюється на символічний вогонь, Ярема вирізає лобзиком.

"З моєї точки зору, люди у роботах зображують автопортрети. Насправді тут відбуваються дуже несподівані штуки, і це зовсім не те, що планував. Бачу, що є речі, які я б не зміг створити як художник, не додумався б. А ще відбуваються дуже дивні розмови і твориться чудесне ставлення одне до одного", – каже Стецик.

Проект "Вогні Святого Духа" у "Галереї на Промприладі" триватиме до 17 квітня. Якщо ви вирішите прийти, коли нікого нема (галерея працює з 10.00 до 20.00), але маєте власний матеріал і вмієте себе акуратно поводити, у галереї можна працювати самостійно.

Наприкінці хочуть отримати загальну картину розуміння вогню Святого Духа різними людьми. 

Більше читайте на Sotka

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: