fbpx

Франківців попереджають, що після кору прийде дифтерія

Здоров'я 20:32, 18.01, 2018

Лікарі застерігають у першу чергу дорослих від загрозливого захворювання, яке насувається після кору.

Цими днями у школах Івано-Франківська відбуваються збори педколективів та батьківські збори. Тема зборів  захворюваність на кір. 

Зокрема, у школі-ліцеї №23 після загальношкільних зборів, на яких перед вчителями виступили лікарі, пройшли батьківські збори в кожному класі школи. Вчителі доносили батькам інформацію про захворювання та необхідність щеплення, яку почули від медиків. В окремих класах до слова запросили спеціалістів. Лікарі додали до теми, що після епідемічного сезону кору очікується спалах дифтерії. 

Цими днями із такою ж заявою виступив доктор Комаровський. 

Як повідомила КУРСу головний лікар Івано-Франківська Марія Бойко, ще у 2015 році медики попереджали, що після поліомієліту прийдуть дифтерія і кір.

"Кір є, буде й дифтерія,  каже Марія Бойко,  якщо не зробимо щеплень дорослим і дітям".

Як розповідає завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету, професор Ольга Голубовська, лікарі зіштовхнулися із епідемією дифтерії в 90-х роках. 

"У 90-х роках Україна пережила страшну епідемію дифтерії. Були спалахи і в інших країнах  наприклад, у Швеції, але там їх швидко локалізували, а в нас дифтерія лютувала близько 10 років. І забрала дуже багато життів. Тоді вперше в історії було зафіксовано захворюваність величезної кількості дорослих людей. У відділенні ми вперше бачили такі клінічні форми, які дуже рідко трапляються, вони навіть не були описані в літературі. Траплялися навіть паралічі: люди, які перехворіли, кілька років залишалися нерухомими. Ситуацію рятувало те, що тоді ми мали антитоксичну сироватку",  пояснює професор Ольга Голубовська.

Медики схвильвані  зважаючи на прогноз, потрібна антитоксична сироватка, яка єдина нейтралізує токсини інфекції. Діагностувати будь-яке інфекційне захворювання складно, зазначають вони, потрібен час на різні посіви та обстеження, а також  настороженість стосовно особливо небезпечних інфекцій: їх перебіг дуже часто набирає атипової форми. Дифтерію уважають дитячою хворобою, проте останніми роками на неї хворіють більше дорослих, ніж дітей.

Єдиним захистом від дифтерії називають вакцинацію. 

"Безумовно, вакцинація потрібна. Це мінімізує ризики. Але не знімає проблем із забезпеченням сироватками!  зазначає професор Голубовська.  Не можна відкидати досвід, отриманий нашими клініками під час епідемії. У 90-х роках хворіло багато людей, яким робили щеплення. Наукою доведено, що жодна вакцина не забезпечує стовідсоткового захисту. Навіть дуже ефективна вакцина проти жовтої лихоманки  і та не чинить стовідсоткової дії. У 7% вакцинованих людей не виробляються захисні антитіла. З різних причин. На цю тему підготовлено багато публікацій, постійно ведуться дослідження. Це не відкидає необхідності проведення вакцинації. Але потрібно враховувати, що захворіти може будь-яка дитина або дорослий  і той, хто зробив щеплення, і той, хто його пропустив. Порятунок від дифтерії тих, хто захворіє, залежить від сироватки". 

Довідково: Дифтерія  гостре інфекційне захворювання. Ворота інфекції – слизові оболонки ротоглотки, рідше – носа і гортані, ще рідше – кон’юнктива, вуха, статеві органи, шкіра. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів. Клінічні симптоми: дифтерія ротоглотки становить 90-95% всіх випадків захворювання у дітей і дорослих; у 70-75% пацієнтів вона протікає в локалізованій формі. Захворювання починається гостро, серед симптомів: підвищена температура тіла від субфебрильної до високої зберігається 2-3 дні, головний біль, нездужання, зниження апетиту, блідість шкіри, тахікардія. 

Виділяють локалізовану (дифтерія гортані) і поширену (з одночасним ураженням гортані, трахеї і навіть бронхів) форми. 

Ускладненнями дифтерії можуть бути інфекційно-токсичний шок, міокардит, моно- і поліневрити, включаючи ураження черепних і периферичних нервів, полірадикулоневропатія, ураження надниркових залоз, токсичний нефроз.

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: