fbpx

Франківців закликають прийти на сесію міськради і захистити озеро від забудови

Суспільство 18:54, 14.02, 2018

Активісти та нечисленні депутати Івано-Франківської міської ради, які їх підтримують, завтра на сесії запропонують розглянути питання про мораторій на забудову довкола міського озера. У згоду колег не вірять, тому просять підтримки громади.

Про ситуацію із будівництвом довкола міського озера розповіли депутати міськради Віталій Мерінов (УКРОП), Андріан Волгін (БПП "Солідарність") та громадська активістка і керівник міської організації УГП Наталія Сербин

Вони нагадали, що майже два роки тому з активістів і депутатів міськради була створена комісія, що досліджувала законність зведення будинків довкола озера. На жаль, визнає голова комісії Віталій Мерінов, вагомими результатами комісія похвалитися не може. Пропоновані комісією ідеї з порятунку зони довкола озера як рекреаційної не знайшли підтримки в депутатського корпусу. 

"Компромісним рішенням, яке ми пропонували, була розробка ДПТ (детального плану території, – ред.). Але міська рада не захотіла профінансувати цей ДПТ. Тепер єдиний спосіб залишився  подати на міську раду проект рішення про мораторій на будівництво біля озера. Ми усвідомлюємо, що міська влада не буде протистояти будівельним компаніям. Але ми хочемо зберегти бодай тих 4 гектари (перебувають в оренді будівельної компанії Костянтина Бородайка,  ред.), які ще не забудовані. Якщо меншканці хочуть, щоб у них була зелена зона біля озера, вони мають прийти на сесію завтра і вимагати разом з нами прийняття цього рішення", – зазначила Наталія Сербин. 

Віталій Мерінов вважає, що без тиску громади депутати не захочуть проект рішення про мораторій навіть включити до порядку денного сесії. "Ми побачимо, хто і як голосує, хто підтримує забудову, хто зелену зону для мешканців", – каже Мерінов. 

Активісти також пропонуватимуть в новому генплані Івано-Франківська змінити цільове призначення ділянки біля озера з боку вулиць Гурика і Ленкавського на "ділянки зелених зон і насаджень".

"Територія довкола озера  це відпочинкова зона, ми її вже майже втратили. Тепер це вже новий мікрорайон. Ніхто вже не знесе ті будинки, але наша ціль  зберегти ті ділянки, які ще не забудовані. Якщо ні міськрада, прокуратура, ні суди не будуть нас чути, то будемо діяти більш радикально",  пообіцяв на завершення Андріан Волгін.

Нагадаємо, протести проти забудови території довкола міського озера почалися у 2016 році, коли компанія "Вамбуд" почала зводити будинок з боку Ленкавського. "Вамбуд" пропонував активістам компроміс: компанія готова була повернути у власність міста частину ділянки і за власні кошти облаштувати на цій площі сквер, дитячі майданчики і міні-футбольне поле. Директор ПП "Вамбуд" Микола Ковальчук також заявляв про відмову від участі в забудові сусідньої ділянки площею 4 га, яку орендує компанія "ТзОВ "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд". Активісти "Вільного озера" пропозицію "Вамбуду" відкинули і оголосили в соцмережах збір підписів проти забудови. Зрештою, міська рада створила тимчасову контрольну комісію, яка повинна була знайти компроміс у ситуації з будівництвом "Вамбуду" біля міського озера, але так і не знайшла. Тим часом "Вамбуд" успішно захистив своє будівництво у судах і завершує об'єкт. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: