fbpx

Франківцям презентували патріотичний мистецький проект "Пограниччя.308"

Культура 19:39, 13.03, 2019

13 березня у "Промприлад.Реновація" відбулися літературні читання та відкрили художню виставку "Пограниччя.308".

Всеукраїнський проект має на меті об’єднати літературу та арт, створивши єдиний інтелектуальний простір для діалогу й вироблення спільних цілей для сучасної української культури, пише “Галка“.

У галереї розвішали величезні червоні стяги, на яких малюнки тризубів. Кожен тризуб різнокольоровий, з надписами “Жити”, назвами міст та яскравими малюнками. Це одна з центральних мистецьких імпрез проекту.

“Це полотно народилось у 2008 році, його створював я, учні, діти, просто відвідувачі. Те, що воно досі дожило, – дивно, проте я радий, адже воно не втратило своєї актуальності. Воно було на Майдані, ходило карнавалами, барикадами”, – розповідає музикант, художник, дизайнер Ярема Стецик.

На стінах також висіли жахаючі плакати – зокрема Україна у образі кістяка з вінком на голові, обрамлена у намисто із гільз. “Україна” тримає у руках на вишитому рушнику хліб та сіль. Внизу плакату надпис “Welcome to Ukraine”.

“Деякі люди не помічають, що у нас війна, а деякі не можуть вийти з цього стану. Думаю, що варто побачити, послухати письменників, які не приховують свою громадську позицію. Ті, хто ніколи не скаже “Це не моя війна”, – розповідає Андрій Єрмоленко, художник, ілюстратор, дизайнер, арт-директор видання “Український тиждень”, куратор візуальної частини проекту “Пограниччя.308”.

Проект “Пограниччя.308” в кожному місті обирає фокусну тему для обговорення, яке доповнює літературні читання і відкриття виставки. Як відомо, у часи становлення української незалежності саме Івано-Франківськ з його легендарними імпрезами у пасажі Ґартенберґів став авангардом українського мистецького руху. Тут зароджувався культовий журнал “Четвер”, тут створено першу українську енциклопедію актуальної літератури. Тому багаторічна змагальність між Франківськом і Львовом у галузі культури дала поштовх для фокусної теми: Місто.

“43 роки тому я народився у Франківську. Це місто камертон, воно є не лише відправною точкою для мене. І хоч життя склалося так, що я не живу у Франківську, – я вважаю, що це той відхід, коли я можу побачити зі сторони, як падає світло на моє місто. В Україні війна, встидатися цього не потрібно. Я хочу, аби Франківськ не лише отримав змінену свідомість, але й зумів відрізняти форму від змісту, потворне від прекрасного”, – розповідає Олег Короташ, поет, філософ, громадський діяч, куратор літературної частини проекту “Пограниччя.308”.

Обговорювали не лише проблеми міста, але й проблему війни у культурологічному аспекті, свідомість українців у стані війни та її відображення у творіннях вітчизняних митців.

“Мене запросили сюди як літератора, поета. Сьогодні я читатиму вірші на військову тематику. Кожного разу, коли сідаю писати вірші, я не знаю, про що вони будуть, більше того, я не знаю про що вони, навіть коли напишу. Проте я вважаю, що всі мої вірші про любов. Думаю, такі виставки дуже потрібні, адже вони прекрасні. Таких заходів треба більше проводити, особливо на Сході, адже там основна загроза – гібридна війна, тому в культурному плані потрібно більше мотивувати людей”,  розповідає поет, автор текстів пісень Артем Полежака.

Читав свої вірші також поет, філософ, менеджер культурних програм Інформаційно-ресурсного Центру імені Митрополита Андрея Шептицького Юрій Кучерявий. На заході були присутні більш як 50 відвідувачів різного віку.

“Це як повернення до того, що ніколи не забудеш, – стану війни. Це нагадування дуже болісне. Не знаю, скільки часу має минути після нашої перемоги, аби це було менш болісно. Люди втомилися від війни і не хочуть більше про це чути, для мене особисто це верх цинізму. Треба проводити більше таких проектів, об’єднувати людей, коли ми відвідуємо такі заходи – то показуємо свою підтримку”,  розповідає письменниця, професорка Прикарпатського національного університету Ольга Деркачова.

Виставка триватиме до 1 квітня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: