fbpx

Французький моряк показав у Франківську фотовиставку "Українські дерев'яні церкви Карпат". ФОТО

Суспільство 15:54, 12.04, 2016

У Краєзнавчому музеї в Івано-Франківську французький фотограф Жан-П'єр Дюран презентував виставку "Українські дерев'яні церкви Карпат".

Жан-П'єр Дюран за професією моряк. Він подорожував морем довгі роки. Потім почав подорожувати машиною.

Життя так склалося, що найбільше мандрівок було на схід Європи, а метою їх була Україна, на шляху до якої долав усю Центральну Європу. Часто він зупинявся на відпочинок у Словаччині або Польщі. І несподіванно для себе відкрив, що всюди у цих країнах є українські церкви. Так почалася його нова пристрасть. Особливо він захопився дерев’яними церквами. Це захоплення триває вже 15 років.

"Ці церкви мене вразили так, як колись кораблі з вітрилами. Для мене важливо, що це все зроблено руками", – розповів француз.

За цей час Жан-П’єр Дюран придбав багато книжок на цю тему та поставив собі за мету сфотографувати всі українські церкви за межами України. Так з’явилася велика колекція всіх українських церков Словаччини. Він заприятелював з українським письменником з Пряшева Іваном Яцканіним, і той написав до всіх тих світлин тексти. Потім він розпочав таку ж роботу у Польщі та Румунії.

Історія українських церков у Польщі трагічна. У зв’язку із сталінським переселенням народів українські церкви залишилися без господарів та в значній кількості були зруйновані. Але все ж чимало збереглося, і зараз їх реставрують. Щодо Румунії, то там інші труднощі. Український декор, архітектура та строї на Буковині дуже близькі до румунських, і важко відрізнити одне від одного.

"Мені сумно, що я не мільйонер і не можу дати грошей, щоб всі ці церкви були відреставровані, а не перебудовані", – зазначає автор фотовиставки.

Нарешті Жан-Пьєр Дюран розпочав свою роботу в Україні. Сам він каже, що це для нього початок нового життя. На виставці в Івано-Франківську (а потім у Львові та Києві) подається добірка світлин з усіх країн, де працював автор, але, звичайно, менша частина всього матеріалу. Фотовиставка стала для нього дебютом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: