fbpx

Франківські медики розповіли, як і навіщо боротися із хропінням. ВІДЕО

Суспільство 20:45, 30.03, 2019

У рамках масштабної студентської наукової конференції в медуніверситеті відбувся майстер-клас із лікування синдрому обструктивного апноє уві сні.

Кажуть, цю проблему почали досліджувати ще на початку минулого століття. Тоді вважали, що хропіння виникає тільки в людей, які страждають надмірною вагою. Однак це не єдина причина, йдеться у сюжеті Каналу 402.

"Можливо, це є за рахунок послаблення м’язів гортаноглотки, – говорить асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ІФНМУ Володимир Голуб. – Ми у молодому віці маємо натреновані м’язи, а коли стається у жінок менопауза або надмірна маса тіла, або у чоловік старших, то це також призводить до того, що вони слабшають і воно перекриває вільність і прохідність дихальних шляхів".

Медики кажуть, зазвичай причини хропіння є механічними, які можна вирішити хірургічним шляхом. Також є спеціальний пристрій, які дозволяє людині вільно дихати уві сні.

За рахунок тиску повітря він звільняє дихальні шляхи від тканин, які їх перекривають. Крім того, він записує необхідні показники організму для їх подальшого аналізу. Випробували його на собі й студенти.

Хропіння не тільки створює дискомфорт для оточуючих. Воно ще й може бути смертельно небезпечним. Адже через порушення дихання під час сну в людини розпочинається кисневе голодування. Іноді, стверджують лікарі, в людини може траплятись затримка вдиху в 20-30 секунд. А в сумі за ніч це може скласти декілька годин.

Тому медики радять не нехтувати такою проблемою як банальне хропіння та звертатись до лікаря. Адже це може в прямому сенсі врятувати життя.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: