fbpx

Галич до 650-річчя надання місту магдебурзького права отримав філателістичні подарунки

Суспільство 21:15, 24.08, 2017

24 серпня 2017 р. в залі засідань Галицької міської ради відбулося спецпогашення конверта та марки, присвячених 650-річчю надання Галичу магдебурзького права.

Організаторами заходу стали Галицька міська рада, центр поштового зв’язку №6 Івано-Франківської філії ПАТ "Укрпошта" та Національний заповідник "Давній Галич".

Міський голова Галича Орест Трачик привітав присутніх з Днем Незалежності та важливою датою в історії місцевого самоврядування – надання місту магдебурзького права, завдяки чому давня столиця Галицько-Волинського князівства перебувала в когорті європейських міст, що визначали своє управління за нормами цього акту.

Спецпогашення здійснили представники місцевої влади та центру поштового зв’язку. В урочистості спецпогашення брали участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськість, депутатський корпус, колекціонери. Також пізніше в центрі поштового зв’язку м. Галича здійснювалося погашення конвертів для філателістів.

На поштовому конверті (формат 110Х220) зображено будинок магістрату (ратушу) м. Галича. Ця будівля не збереглася, оскільки згоріла під час обстрілу міста російськими військами в 1916 р. і згодом була розібрана польською владою у 1922 р. Напис на конверті засвідчує подію "650 років з часу надання Магдебурзького права місту Галичу". Конверт стилізовано давньоруським виттям. Ідея та дизайн конверта – Ярослав Поташник (НЗ "Давній Галич"). Поштовий конверт (формат 114Х162) подає зображення печатки князя Владислава Опольчика та гравюру авторства львівського професора Б. Гаккета (1794 р.) з краєвидом міста Галича (північна сторона). Напис ідентичний до того, що на першому конверті: "650 років з часу надання Магдебурзького права місту Галичу". Також на конверті розміщено герб міста Галича – чорну галку в полі щита. Художником конверта є Геннадій Задніпряний. Конверт видано накладом 600 000 примірників.

Спеціальна поштова марка зображує Шляхетську вежу Галицького замку (з бічною галереєю до каплиці Св. Катерини). Марка кольорова, з написами "Україна" українською та англійською мовами та гербом України. Спеціальний штемпель виконано у вигляді фортечних бастіонів з текстом в середині "77101 м. Галич 24.08.2017" та написом по колу «650 років Магдебурзького права. Івано-Франківська обл.". Таким чином, з нагоди ювілею Галич отримав два нові поштові конверти, спеціальну марку та штемпель. Філателістична продукція стала гарним подарунком як самому місту, так і його мешканцям і колекціонерам. Згадані новинки сприятимуть туристично-краєзнавчій популяризації міста. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: