fbpx

Галицька міська рада в обхід Prozorro закупила прибирання вулиць у свого КП

Економіка 14:45, 07.11, 2018

На початку року Галицька міська рада уклала 10 договорів вартістю 2 млн гривень з комунальним підприємством "Галичводоканал" на закупівлю послуг з прибирання та підмітання вулиць. Очікувана вартість робіт по кожному договору не перевищувала 200 тисяч гривень. Таким чином міська рада обійшла конкурсну процедуру відкритих торгів, як цього вимагає закон "Про публічні закупівлі", та уклала прямі договори зі своїм КП.

За підрахунками аналітиків "Антикорупційної платформи", майже 2 мільйони гривень були розбиті на 10 договорів по 199 988 гривень. За кожним договором закріплено одну-дві вулиці. В цілому протягом року галицькі комунальники повинні стежити за благоустроєм 14 вулиць.

1

За роз'ясненнями, чому Галицька міська рада не скористалася процедурою відкритих торгів, ми звернулися до контактної особи замовника Оксани Стефунько. Нам пояснили, що закупівлі здійснювалися по різних об'єктах, тобто вулицях. Тому на обслуговування кожної з них укладався окремий договір. Втім за яким принципом здійснювався розподіл вулиць, нам роз'яснити не змогли.

"Прибирання вулиць – це не поточний ремонт доріг, тому замовнику не варто було закуповувати ці послуги окремо по вулицях, ще й за такими показовими сумами. В цьому випадку законодавство вимагало проведення відкритих торгів, як це зробили, до прикладу, в Івано-Франківську. Останні, завдяки конкуренції на тендерах, зекономили майже півмільйона гривень міського бюджету", – відзначає аналітик ГО "Антикорупційна платформа" Остап Бринський.

Дроблення двох мільйонів – це не єдине, на що ми звернули увагу, проаналізувавши договори, опубліковані Галицькою міською радою на "Prozorro". Окремі статті витрат у кошторисах викликають низку запитань щодо того, як насправді витрачаються гроші галичан.

Візьмемо, до прикладу, договір на благоустрій вулиці Осмомисла. На прибирання вулиці протяжністю майже 2 кілометри виділено 199 987 гривень. Самі ж роботи з прибирання та підмітання коштують 111,2 тисячі гривень за рік. Ще майже 15 тисяч гривень коштують послуги з вивезення сміття і робота заступника з благоустрою. Решта грошей, 73,8 тисячі гривень, призначені на матеріали. За ці гроші у 2018 році комунальники мали б закупили 195 л дизпалива, запчастини до трактора Т-25 на 2600 грн, 32 пари рукавиць, при цьому тільки 1 сигнальний жилет і 1 робочий костюм. І звичайно ж, для такої справи потрібні віники – протягом року їх мали би закупити аж 52 штуки. Тобто на одну вулицю довжиною у 2 кілометри передбачено 52 віники.

Переглянувши інші 9 договорів, ми виявили, що в кожному з них закладено 52 віники. Виходить, що на підмітання 14 вулиць міста КП "Галичводоканал" протягом року повинно закупити 520 віників. Окрім них, мали б закупити 322 пари рукавиць, 9 робочих костюмів, 32 пари чобіт, 22 сигнальні жилети і т. д.

Виникає питання, що ж це за віники мають бути, що кожного місяця для підмітання вулиці треба купляти мінімум 4 нових? Це без урахування зимових місяців, коли на дорозі лежить сніг. Ми з цікавістю глянули на сторінку закупівель "Галичводоканалу" на "Prozorro" і не знайшли там ані одної закупівлі віників з початку року. Ба більше, в річному плані закупівель комунального підприємства на них не заплановано жодної копійки.

Втім віники підприємство закуповує регулярно. Суми там незначні, тому в "Prozorro" не вносяться. Про це нас запевнив бухгалтер КП "Галичводоканал" Михайло Антошків.

"Віники ми купуємо актом закупівлі в людей, які їх роблять. Майстер бере гроші під звіт і купує віники за готівку. Накладні на віники ми можемо надати", – відзначив представник КП.  

За його словами, станом на 1 жовтня було придбано 240 віників на загальну суму 7000 гривень. Водночас, за умовами укладених договорів, їх має бути 520 штук. Тобто, до кінця поточного року залишилось всього лиш два місяці, а комунальники не закупили і половини від того, що було заплановано.

Додамо, що гроші за прибирання та благоустрій вулиць Галицька міська рада сплачує вчасно, – відповідно до даних сайту 007.org.ua, з початку року за цими 10 договорами виплачено вже понад 1,4 млн гривень.

Де сім господинь – там хата неметена. Цим прислів’ям, напевно, керуються у міській раді Галича, коли укладають договори з одним підрядником – своїм підприємством – в обхід Prozorro. Але прозорість і ефективність витрачання коштів за таким принципом викликає сумніви і запитання.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

*Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: