fbpx

Гарячу емаль, що підкорила скіфів та фараонів, покажуть в Івано-Франківську

Культура 12:17, 28.02, 2018

У Музеї мистецтв Прикарпаття майстер художньої емалі зі світовим ім'ям Олексій Коваль представляє свій проект.

Виставка Олексія Коваля "Емалі: Історія. Україна. Світ" відкриється в Музеї мистецтв Прикарпаття сьогодні, 28 лютого, о 15.00. Побачити роботи художника можна буде впродовж місяця. 

У рамках мистецького проекту Олексій Коваль представить понад 20 емалевих творів з різних серій та різних років створення. Відвідувачі виставки зможуть також дізнатися про історію розвитку техніки емалювання – ця інформація також буде представлена на виставці. 

Мистецтво емалювання пройшло довгий шлях розвитку, який почався ще в давніх цивілізаціях, розповідають організатори виставки. Стародавній Єгипет, Китай, Індія, Візантія стали місцями народження цього дивовижного мистецтва, яке поступово дійшло до Європи, а потім поширилось і територією України. Скіфська золота пектораль вважається найбільшою археологічною знахідкою XX століття, шедевром світового мистецтва. Середній ярус пекторалі (оригіналу) прикрашений емаллю блакитного кольору. 

Техніка емалі – водночас живописна та ювелірна – підкоряється небагатьом. Примхлива емаль ретельно вибирає автора. Художник Олексій Коваль працює в техніці гарячої емалі у різних формах – від тендітних мініатюр до кількаметрових панно. Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, він створює емалеві картини, присвячені різним культурам. Серія його українських портретів – козаки, гетьмани та українські пейзажі – розповідає світові про історію і красу нашого краю. Майстер через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні. 

Довідково: Олексій Коваль навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, факультет живопису (майстерня В. Забашти). З 2000 року працює у монументальному мистецтві. У його доробку – фрески, мозаїки, ескізи вітражів. 

Співпрацював з українськими та закордонними архітекторами. З 2006 по 2009 роки навчався техніки гарячої емалі в майстерні І. Кириченка та вивчав особливості техніки у приватних майстернях усього світу: в Китаї, Індії, країнах Європи. З 2009 року працює в Україні, використовуючи різні можливості техніки та різні матеріали – срібло, мідь, бронзу, коштовне каміння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: