fbpx

Газопровід Надвірна – Ланчин, який урочисто запустили чиновники, ще не може постачати газ селу. ВІДЕО

Суспільство 18:38, 12.07, 2017

Днями у Надвірнянському районі відбувся урочистий запуск підвідного газопроводу Надвірна – Ланчин. За словами обласних та районних чиновників, 25 тисяч мешканців району отримають газ. Втім, як виявилось, газопровід ще не підключений до села Верхній Майдан і не може постачати газ.

А про саму урочисту подію – відкриття газопроводу та запалення факела  обласне та районне керівництво навіть не повідомило місцевих мешканців, активістів, які роками оббивали пороги владних кабінетів та боролись за будівництво газопроводу.

"Не повідомили ні людей, ні голову, ні депутатів, як злодії приїхали. І де вони були, що вони палили, що відкривали – я не можу зрозуміти. Бо тут немає ще підключеного газопроводу до села Верхній Майдан. Світла нема, труба від’єднана", – зазначає депутат сільської ради Михайло Карманський.

"Апробація трубопроводу в селі пройшла тільки перший раз, з нижчим тиском, і зараз немає гарантії, що труби відповідають вимогам. Бо вже пройшло більш як 14 років, як вони були прокладені", – каже  голова с. Верхній Майдан Дмитро Ковалюк.

Мешканка села Тетяна добре пам’ятає, як батьки разом з односельцями вкладали власні кошти для того, аби в рідному Верхньому Майдані був газ. Каже, декілька років тому вони навіть провели до своєї хати підвідний газопровід, залишалось лише його під’єднати. Втім омріяного тато з мамою, каже пані Тетяна, так і не дочекалися, замість газу нині тут проржавілі труби.

"Зараз нам треба заново це переробляти, бо тоді конвектори стояли і мама робила це під конвектори. Зараз всюди котли, і нам потрібно повністю переробляти цей план газовий. А це знов витрати", – каже пані Тетяна. 

Боротьба за право мати газ у Верхньому Майдані розпочалась понад десять років тому. Неодноразово тутешні активісти навідувались до кабінетів керівництва району та області. Втім безрезультатно. І лише коли звернулись до народного депутата від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Юрія Дерев’янка, кажуть місцеві, справа зрушилась з місця.

"Були ми і в Партії регіонів Чуднова, і у Вишиванюка. Обіцяли, але зрушень ніяких не було. Як став Дерев’янко депутатом Верховної Ради і відкрив офіс в Надвірній, відтоді пішла робота", – зазначає Михайло Карманський.

"Ми з Юрієм Дерев’янком працюємо над цим питанням з 2012 року. Всіма партійцями партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ лобіювалося це питання на різних рівнях. Вони доклали масу зусиль для реалізації цього проекту на обласному та загальнодержавному рівні. Брали участь у всіх засіданнях та нарешті домоглися, що були кошти виділені як з обласного, так і з державного бюджетів на завершення будівництва цього газопроводу", – зазначає юрист, помічник народного депутата Андрій Гунда.

Активісти партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ запевняють, що й надалі стежитимуть, як відбувається газифікація села Верхній Майдан, а офіційний запуск тутешнього газопроводу таки відбудеться, як і обіцяно, наприкінці серпня.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: